Nokti predstavljaju važan segment našeg tijela i zaštitna funkcija noktiju se nemože podcijeniti, jer kako je već medicinski dokazano, oni štite osjetljive živčane završetke od bilo kakve povrede. Nokti su sačinjeni od keratina, odnosno proteina koji se pretežno nalazi u nevaskularnim dijelovima kože, a rast noktiju može se uporediti sa rastom kose, samo što je u ovom konkretnom slučaju u pitanju izlazak iz dermisa. 

Točka susreta ploče nokta i korijena je označena lunulom, zakrivljenim područjem koje se nalazi na većini noktiju. Na cjelokupno stanje noktiju utječu hranjive tvari koje se unose kroz krvotok i utjecaj živčanog sustava. Dnevno zdrav nokat naraste otprilike 0,1 mm, podvrgavajući se potpunoj obnovi svakih 5 mjeseci. Strukturno, ploča nokta sastoji se od keratina, s epidermalnim i rožnatim stanicama koje su međusobno čvrsto povezane, nalik na raspored cigli u zidu. Stres ili alergijska reakcija na lak za nokte može se manifestirati kao bijele mrlje na noktima.

Nokti mogu postati suhi i lomljivi zbog izlaganja elementima poput sunca i deterdženata. Kako bi se očuvala njihova čvrstoća, preporučljivo je koristiti gel za nokte. U nekim slučajevima genetska stanja mogu rezultirati nedostatkom ili neadekvatnim rastom noktiju, što se može povezati s nasljednim sindromima. Promjene na noktima mogu poslužiti kao pokazatelji temeljnih zdravstvenih stanja ili nedostataka bitnih vitamina i minerala.

Ako primijetite žutu ili zelenu nijansu na svojim noktima, to može sugerirati prisutnost infekcije ili drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa ili astme. Različita stanja kože često se manifestiraju vidljivim promjenama na noktima. Kvržica na noktima može poslužiti kao indikacija za traženje liječničke pomoći. Onihofagija, navika grickanja noktiju, široko je rasprostranjena i može proizaći iz raznih čimbenika, uključujući stres, genetske predispozicije ili čak biti simptom poremećaja. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti na noktima, preporuča se konzultirati zdravstvenog radnika radi daljnje procjene.


BONUS SADRŽAJ: Promjene na koži i razna dermatološka stanja.

Cjelokupno dobro pojedinca ponekad se može odraziti na stanje njegovih noktiju. Nokti, koji su produžeci kože poznati kao kožni dodaci, stvaraju nabor nokta na vrhovima naših prstiju na rukama i nogama. Kada abnormalnosti ili stanja utječu na nokte, nazivaju se onihoze. Ovi problemi vezani uz nokte mogu se očitovati ili kao samostalne bolesti noktiju ili kao komponente šireg zdravstvenog stanja.

Kod mladih osoba, normalni i zdravi nokti pokazuju ružičastu nijansu, sjajan izgled i glatku teksturu. Brzina rasta nokta je otprilike 0,5-1 mm tjedno. Nokti na rukama obično se obnavljaju u roku od 3-6 mjeseci, dok nokti na nogama imaju sporiji rast i potrebno im je oko 12 mjeseci da se potpuno regeneriraju.

Održavanje zdravlja noktiju nije ključno samo za estetske svrhe, već i za opću dobrobit prstiju. To je zato što nokti služe kao zaštitna barijera, štiteći vrhove prstiju od mogućih ozljeda i pritiska. Razvoj noktiju počinje tijekom trećeg mjeseca embrionalnog života i nastavlja se do kraja trudnoće kada postižu svoju punu veličinu. Ploča nokta polazi iz utora nokta i s tri je strane sigurno uvučena u kožni nabor, dok gornji dio ostaje slobodan. Taj se dio nokta obično skraćuje. Uz utor nokta, iznad ploče nokta, nalazi se delikatan sloj kože poznat kao kutikula. Oblik, veličina i debljina ploče nokta mogu varirati ovisno o konstituciji pojedinca i obliku vrhova prstiju. Važno je napomenuti da čak i kod osoba koje su dobrog zdravlja, brazde ili izbočine mogu biti prisutne na noktima, osobito kod starijih osoba kada ploča nokta gubi svoj sjaj i poprima žućkasto-sivkastu nijansu.

Postoji mnoštvo vanjskih i unutarnjih čimbenika koji mogu pridonijeti oštećenju noktiju.

Vanjski čimbenici uključuju izlaganje snažnim otopinama za čišćenje, dugotrajno uranjanje ruku u vodu i isušujući učinak vrućeg zraka. Dosljedna uporaba odstranjivača laka za nokte može dovesti do slabih i lomljivih noktiju. Navike poput grickanja noktiju i pretjeranog turpijanja mogu oštetiti i same nokte i okolnu kožu.

Određeni unutarnji čimbenici, uključujući dob, rasu, korištenje određenih lijekova, a potencijalno u kombinaciji s drugim pokazateljima, mogu sugerirati prisutnost težeg poremećaja. Iskrivljenja ili nepravilnosti na noktima često proizlaze iz nedostataka u prehrani ili drugih temeljnih zdravstvenih stanja.