Mnoge poznate ličnosti su se suočile sa opakim bolestima i iskoristile su svoju slavu kako bi podigle svest o važnosti prepoznavanja prvih simptoma bolesti, kao i pravilnog lečenja. Među njima se ističe čuvena pevačica Mira Škorić, koja nije obraćala dovoljno pažnje na svoje zdravlje sve dok nije saznala da boluje od raka štitne žlezde.

Prvi znaci bolesti bili su neobični, a Mira nije mnogo marila za svoje zdravlje sve do trenutka kada je otkrila ozbiljno oboljenje.

– Uvek sam bila neoprezna što se tiče zdravlja, to je jednostavno deo mene… Sećam se kako sam se prenerazila kada su počeli ti simptomi pre nego što sam saznala za bolest. Počela sam da osećam iznenađujući umor. Bez obzira na to šta radim, počinjem da se osećam iscrpljeno. Onda su počele blage, ali uporne temperature, oko 37 sa 2, koje nisu imale jasan uzrok. Istovremeno, počela sam neobjašnjivo da gubim kilograme – objasnila je Mira jednom prilikom za Informer i dodala:

  • Nisam tip osobe koji se žali ili plaši bolesti, nastavila sam da živim kao i obično, pevala sam, snimala, održavala koncerte. Ignorisala sam simptome sve dok mi na vratu iznad ključne kosti nije natekla limfna žlezda. Tada sam shvatila da je situacija ozbiljna. Dr. Radan Džodić mi je saopštio tešku istinu koju nisam htela da prihvatim. Istina je bila da imam rak štitne žlezde, i to sa metastazama. Bila sam potpuno zapanjena i u neverici.Mira je vešto krila svoju bolest čak i od porodice, i u početku je sama vodila borbu. Pevačica je priznala da nije osećala strah, jer nije želela da prihvati činjenicu da je bolesna.

– Operacija je trajala čitavih šest sati. Imala sam karcinom koji je već metastazirao. Verujte mi, nisam se plašila za život jer nisam htela da prihvatim bolest. Nakon intervencije, sledile su kontrole. Kada su rezultati biopsije bili loši, počela sam da se smejem od očaja. Odlučila sam da svoje lečenje sakrijem od porodice. Svaki put kada bih bila na Institutu, govorila bih im da sam na turneji. Jedino je moja sestra Biljana bila upućena u sve i uvek je bila uz mene. Naša pokojna majka Milka je sumnjala da nešto nije u redu, pa me je zvala po nekoliko puta dnevno. Redovno sam joj se javljala telefonom iz bolničke sobe i pravila se da je sve u redu, iako to nije bilo tačno – otkrila je pevačica za Glossy.

  • Mira je izvojevala najvažniju bitku svog života i izašla iz nje jača i hrabrija nego ikad. Danas vodi računa o svom zdravlju, ne voli kada je sažaljevaju i svojim primerom želi da inspiriše druge koji su se našli u istoj ili sličnoj situaciji.Ipak, i dalje se borim, primam terapije, čuvam imunitet, uzimam vitaminske koktele. I dalje pevam kao i pre, dva sata, kao da nikada nisam bila bolesna. Ne volim kada me sažaljevaju, kada čujem da su me povukli sa scene, da više ne mogu da pevam.

Nikada ne bih javno govorila o svojoj bolesti da nije drugih obolelih, kojima bih možda mogla da pomognem – rekla je.Mira je dobila najvažniju životnu bitku i iz svega izašla jača i hrabrija. Danas vodi računa o svom zdravlju, ističe da ne voli da je sažaljevaju, a svojim primerom želi da osnaži druge koji su se našli u istoj ili sličnoj situaciji.