Tema današnjeg članka je Mirza ef. Delić, glavni vinkovački imam. ef. Mirza  ima hobi koji mnogi ne bi očekivali, s obzirom na njegovo opredljeljenje , a to je  manekenstvo. Nakon objavljivanja svojih prvih modnih fotografija, dobio je brojne ponude za saradnju. Iako je odrastao u tradicionalnoj porodici, Delić u početku nije osjećao poziv da postane hodža u mlađim godinama. Kada je došlo vrijeme da bira svoj životni put, upisao je tehničku školu u Vinkovcima.

 

 

 

Dok je pohađao školu, prišla su mu dva čelnika vinkovačke džamije, tadašnji muftija i njegov zamjenik, koji su bili na izletu u Sarajevu. Ponudili su mu stipendiju i mogućnost pohađanja internata u Zagrebu, što je Delića zaintrigiralo, pa je prihvatio. Ova odluka ga je navela da krene putem vjere, te je 2007. godine preuzeo ulogu glavnog imama u Medžlisu Vinkovci. Nakon završetka studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, vratio se kući u Vinkovac. Dok je bio glavni imam u Osijeku i Vinkovcima, Mirza ef. Delić se suočio sa teškom bolešću koja ga je na kraju dovela do penzije. Međutim, nakon izazovnog zdravstvenog puta, koji je uključivao operaciju srca, Delić je odlučio da svaki dan maksimalno iskoristi i ne gubi ni jedan trenutak. Osim ispunjavanja vjerskih obaveza, aktivno se bavi i raznim hobijima i interesovanjima, poput strasti za manekenstvom u slobodno vrijeme.

 

 

 

Delićeva situacija naglašava uobičajeno nerazumijevanje da vjerski poglavari trebaju biti svečani i isključivo posvećeni svojim dužnostima, bez vremena za slobodne aktivnosti, sport ili druge aktivnosti. Kao rezultat toga, Delić se često suočava sa skepticizmom onih koji očekuju tradicionalnog hodžu, ali umjesto toga nailaze na model. Ipak, Delićeva priča služi kao sjajan primjer kako pojedinci mogu uspješno uskladiti svoje duhovne odgovornosti i lične interese, inspirirajući druge da se bave svojim strastima bez obzira na profesiju ili društveni status.