Film “Skupljači perja” ostavio je snažan utisak na publiku, a prelepa Tisa, glavna ženska uloga u filmu, ostala je zapamćena kao jedna od najlepših filmskih likova svih vremena. Glumica koja je utelovila ovu ulogu, Gordana Jovanović, zadivila je sve svojim očima i šarmom.

Gordana je bila Romkinja iz Vršca, iako je bila veoma mlada, sa samo 17 godina, već je osvajala crvene tepihe u Puli, Kanu i Holivudu. Bila je izuzetno talentovana i nasmejana, a kritičari su predviđali sjajnu karijeru u glumi.

Kada je režiser Aleksandar Saša Petrović poverio Gordi glavni ženski lik u filmu “Skupljači perja”, mnogi su bili iznenađeni, jer nije imala prethodnog glumačkog iskustva. Ipak, Gordana je briljirala na snimanju, radeći rame uz rame sa iskusnim glumcima i izazivajući divljenje i kritičara i publike. Njen lik Tise postao je simbol nevinosti i lepote, a Gordana je dobila mnogo pohvala za svoju ulogu.

  • Iako je imala priliku da postane velika glumica, Gordana se ubrzo nakon premijere filma povukla iz sveta glume. Nažalost, zbog društvenih normi i porodičnih pritisaka, njen suprug Đurica Šain, poznat kao Pišta, nije dozvoljavao Gordi da nastavi glumačku karijeru. Bio je previše ljubomoran i zaštitnički nastrojen, pa je odlučio da je zadrži kod kuće, udaljavajući je od reflektora i mogućnosti za profesionalni uspeh.

Gordana je živela u luksuznom “zlatnom kavezu” koji joj je suprug priredio, ograđena zidovima i pod stalnim nadzorom. Njen život postao je kao priča iz bajke, ali bez srećnog kraja.

Kada je Gordana Jovanović preminula 1999. godine, njen suprug je sagradio mauzolej u njenoj čast, ukrašavajući ga detaljima i luksuzom. Mauzolej je postao svojevrsni spomenik ljubavi, ali i podsetnik na Gordaninu priču koja je mogla biti mnogo više da je imala slobodu da nastavi glumačku karijeru. Mnogobrojni posetioci dolaze svake godine da vide ovaj neobični vršački “Tadž Mahal” i odaju poštovanje glumici koja je bila zvezda na vrhuncu svoje mladosti.

BONUS TEKST

Zova je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Ova biljka, posebno njeni cvetovi i plodovi, bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, te se koristi u različitim oblicima, kao što su čajevi, sirupi, tinkture i drugi preparati.

Evo nekih od njenih potencijalnih zdravstvenih prednosti:

  1. Jačanje imuniteta: Zova je bogata vitaminom C i drugim antioksidansima, koji mogu pomoći u jačanju imuniteta i zaštiti od prehlada i infekcija.
  2. Protiv upala: Zova sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva, što može pomoći u ublažavanju upalnih procesa u telu.
  3. Ublažavanje kašlja i prehlada: Tradicionalno se zova koristi kao prirodni lek protiv kašlja, prehlada i gripa. Cvetovi zove se često pripremaju kao čaj koji može umiriti disajne puteve.
  4. Pomoć u varenju: Zova može pomoći u poboljšanju probave i ublažavanju stomačnih tegoba.
  5. Diuretski efekti: Plodovi zove mogu delovati kao blagi diuretik, što može pomoći u eliminaciji suvišne tečnosti iz tela.
  6. Antivirusna svojstva: Postoje istraživanja koja sugerišu da zova može imati antivirusna svojstva, posebno protiv virusa gripe.
  7. Podrška za kožu: Zova se tradicionalno koristi u preparatima za negu kože zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.

Međutim, važno je napomenuti da, iako zova ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti, treba je koristiti s oprezom i u odgovarajućim količinama. Pre upotrebe zove kao leka, posebno ako uzimate druge lekove ili imate zdravstvene probleme, posavetujte se sa lekarom ili stručnjakom. Takođe, sirovi plodovi i seme zove sadrže toksine koji se uništavaju kuvanjem, pa ih je važno pravilno pripremiti.