U nedavnoj studiji znanstvenici su napravili značajan napredak identificirajući poseban genetski katalizator za pretilost koji posebno utječe na određene pojedince. Ovo revolucionarno istraživanje otkrilo je novi biološki put koji pridonosi pretilosti, ističući prisutnost neuobičajenih varijacija u dva gena koji uvelike povećavaju vjerovatnost debljanja.

  • Opće je poznato da su uzroci pretilosti višestrani i obično uključuju kombinaciju brojnih čimbenika. Prema CNN-u, dr. Matija Frontini, viši suradnik Britanske zaklade za srce i izvanredni profesor stanične biologije na Sveučilištu Exeter u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavio je da je njihova studija identificirala poseban genetski faktor koji služi kao katalizator pretilosti. 
  • Koristeći podatke iz opsežne biomedicinske baze podataka poznate kao UK Biobank, istraživači su proveli studiju koja je detaljno opisana u časopisu Med. Ispitivanjem podataka pojedinaca koji posjeduju dvije neispravne kopije gena SMIM1 i uspoređujući ih s onima koji nemaju te specifične genetske abnormalnosti, znanstvenici su uspjeli napraviti značajne usporedbe. Prema studiji, osobe s mutacijom gena doživjele su povećanje od 4,6 kilograma kod žena i 2,4 kilograma kod muškaraca.

Prisutnost pogrešnih kopija gena SMIM1 dovodi do smanjenja funkcije štitnjače i potrošnje energije, što rezultira manjim iskorištavanjem energije iz unosa hrane i naknadnim skladištenjem viška energije kao masti, kako je objasnio Frontini. Prema dr. Philipu Schereru, direktoru Touchstone Diabetes Center pri Sveučilištu Texas Southwestern Medical Center, koji nije bio uključen u studiju, ovo istraživanje ne samo da uspostavlja značajnu korelaciju, već također ukazuje na određenu gensku mutaciju, koja nije uvijek norma u znanstvenim istraživanjima.

Prema Schereru, ova studija izaziva veliko uzbuđenje jer nam predstavlja gen koji možemo temeljito istražiti i analizirati. U nedavnoj studiji znanstvenici su napravili značajan napredak identificirajući poseban genetski faktor koji služi kao odlučujući katalizator pretilosti kod određenih pojedinaca. Ovo revolucionarno istraživanje otkrilo je novi biološki put koji pridonosi razvoju pretilosti, posebno ističući prisutnost neuobičajenih varijacija unutar dva gena koji značajno povećavaju vjerojatnost debljanja. Važno je napomenuti da su uzroci pretilosti višestruki i obično uključuju kombinaciju brojnih čimbenika. Viši suradnik British Heart Foundationa i izvanredni profesor stanične biologije na Sveučilištu Exeter u Ujedinjenom Kraljevstvu, dr. Matija Frontini, koji je vodio studiju, izjavio je da su otkrili poseban genetski katalizator pretilosti, prenosi CNN.

Neophodno je da svaka žena posjeduje određena znanja. img Prekrasni kolači iz GRIMS-a brzi su i ukusni, pomiču granice kulinarske izvrsnosti, a ostaju pristupačni i jednostavni. img Prepustite se slasnom korizmenom desertu koji se bez muke topi u ustima, a oduševit će i one koji inače zaziru od slatkiša. img Nema sumnje da nitko ne može odoljeti privlačnosti PRIGANICA, slatke crnogorske poslastice koja se savršeno slaže uz kajmak, sir i pršut. Studija, koja je nedavno objavljena u cijenjenom časopisu Med, svoje je podatke crpila iz opsežne biomedicinske baze podataka poznate kao UK Biobank.

  • Analizirajući informacije o pojedincima koji posjeduju dvije neispravne kopije gena SMIM1 i onima kojima nedostaju te specifične genetske abnormalnosti, istraživači su uspjeli napraviti pronicljive usporedbe. koronaShutterstock Prema studiji, osobe s mutacijom gena doživjele su povećanje od 4,6 kilograma kod žena i 2,4 kilograma kod muškaraca. Neispravan gen SMIM1 dovodi do smanjene funkcije štitnjače i smanjenja potrošnje energije. Kao rezultat toga, manje energije se koristi za istu količinu konzumirane hrane, što dovodi do nakupljanja viška masti.

Dr. Philip Scherer, direktor Touchstone Diabetes Center pri Sveučilištu Texas Southwestern Medical Center, koji nije bio uključen u studiju, istaknuo je važnost korelacije i jedinstvenog otkrića specifične genske mutacije, koja nije uvijek norma u istraživanju. Prema Schereru, ova studija izaziva veliko uzbuđenje jer nam daje priliku da temeljito ispitamo gen koji je prije bio nedostupan za analizu. Prema Frontiniju, ovaj specifični genetski nalaz je neuobičajena pojava i ne odnosi se na većinu pretilih osoba. Otprilike jedan od svakih 5000 ljudi posjeduje ovaj određeni genetski sklop.

Prema Schereru, iako to može biti neuobičajeno, kada se pomnoži s populacijom od deset ili 15 milijuna, to rezultira znatnim brojem pojedinaca koji mogu nesvjesno nositi ovu mutaciju i pripisati svoju borbu s pretilošću do genetike. Prevalencija disfunkcije štitnjače je velika i javlja se često, često zahtijevajući liječenje pristupačnim lijekovima. Sljedeća faza istraživanja uključuje utvrđivanje prikladnosti davanja lijekova osobama s mutacijom SMIM1 za liječenje štitnjače. Frontini je izjavio da ako pojedinci izraze želju za tim, njihov tim namjerava pokrenuti randomizirano kliničko ispitivanje kako bi se utvrdilo hoće li liječenje biti korisno za njih ili ne.

Tim je optimističan da će pojedinci doista imati koristi od liječenja i da će moći poboljšati kvalitetu svog života korištenjem pristupačne i sigurne opcije liječenja. U međuvremenu, koja je optimalna strategija? Važno je napomenuti da na težinu ne utječu samo snaga volje ili lijenost. Nacionalni institut za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti tvrdi da na veličinu i oblik nečijeg tijela utječe mnoštvo čimbenika, od kojih se neki mogu kontrolirati, a drugi ne. Ti čimbenici obuhvaćaju različite aspekte kao što su izbor načina života, obrasci spavanja, uporaba lijekova, zdravstveno stanje, geografski položaj i zanimanje, kao i genetske predispozicije.

Istraživanja koja su u tijeku u području genetskih čimbenika i potencijalnih tretmana ostaju pristup koji najviše obećava u rješavanju medicinskog liječenja pretilosti, prema Schereru, s GLP-1 lijekovima koji trenutno prednjače. Prema Brooke Alpert, registriranoj dijetetičarki i autorici knjige “The Nutrition Detox: Why Dieting Makes You Fat and What to Do About It”, nije rješenje oslanjati se na pretjerano restriktivne dijete. Prema Emily Feig, postdoktorskoj suradnici u Općoj bolnici Massachusetts, preziranje hrane može rezultirati pojačanom žudnjom i posljedičnim osjećajem krivnje ako im podlegnete. To može dovesti do začaranog kruga ograničavanja samog sebe, a zatim i pretjeranog uživanja. Ako želite promijeniti svoj životni stil, preporučljivo je usvojiti postupan i održiv pristup uz istodobno njegovanje pozitivne i uravnotežene povezanosti s hranom.