Vrijedi spomenuti da je prije samo nekoliko mjeseci kraljica radosno proslavila prekretnicu koja izaziva strahopoštovanje od 70 izuzetnih godina vladavine nad njenom voljenom zemljom. Međutim, u posljednje vrijeme, njeno zdravlje je bilo razlog za zabrinutost, što ju je navelo da potraži utjehu i medicinsku njegu u granicama zamka Balmoral smještenog u slikovitim pejzažima Škotske.

Unutar ovih zidova ostala je pod budnim nadzorom predanih ljekara, osiguravajući joj dobrobit. Pa ipak, uprkos krajnjim naporima da se sačuva njen život, sudbina je donela strašnu vest koju su svi očekivali sa dubokim strahom. Na određeni dan, značajan broj pojedinaca okupio se ispred Buckinghamske palate u iščekivanju novosti o kraljičinom zdravlju. Nažalost, njihovi strahovi su se potvrdili kada je do njihovih ušiju stigla poražavajuća vijest o kraljičinoj smrti u 96. godini.

Vrijedi napomenuti da je kraljica držala rekord za najdužu vladavinu u britanskoj historiji, impresivnih 70 godina. Rođena 1926. godine, princeza Elizabeta se popela na tron ​​1952. nakon smrti njenog oca, kralja Džordža VI. Godine 1947. ušla je u doživotno partnerstvo sa Filipom, vojvodom od Edinburga, i zajedno su podigli četvoro dece: Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda. Princ Filip, rođen 1921. godine, nije bio samo bivši princ Danske i Grčke, već i istaknuti član britanske kraljevske mornarice tokom Drugog svjetskog rata. Sa impresivnim iskustvom u službi, imao je priznanje da je najduži supružnik bilo kojeg britanskog monarha.

Međutim, 2017. godine princ Filip se povukao sa svojih kraljevskih dužnosti. Na žalost, preminuo je 9. aprila 2021. godine, ostavljajući za sobom prazninu u srcima mnogih. Što se tiče linije sukcesije, ona trenutno stoji na princu Čarlsu od Velsa, rođenom 1948. godine, kao najstarijem kraljičinom sinu. Zanimljivo je da je pozicioniran kao prvi u redu koji će se popeti na tron.