“Elektroprivreda Srbije” će u predstojećoj zimskoj sezoni sprovoditi predlog Vlade Srbije da građanima koji racionalno troše električnu energiju omogući popuste od 20 do 40 odsto. Prema riječima ministrice energetike Dubravke Đedović Handanović, građani koji uspiju da smanje potrošnju energije za više od pet posto u odnosu na isti mjesec u prethodne dvije godine, moći će da ostvare popust od dvadeset do četrdeset posto na račune za narednih šest mjeseci.

 

 

 

Ministar je tu ponudu više puta ponovio. Kako bi se postigle uštede energije od pet do 15 posto, primjenjivat će se popust od 20 posto. Ako se potrošnja smanji za 15 do 20 posto, popust se povećava na 25 posto. Građani koji smanje potrošnju struje za 20 do 25 posto imat će popust od 30 posto, a oni koji uštede između 25 i 30 posto imat će pravo na popust od 35 posto. Važno je napomenuti da popusti ovise o količini ušteđene energije, pri čemu veće uštede rezultiraju većim popustima. Domaćinstva koja budu u mogućnosti da smanje potrošnju električne energije za više od 30 posto imat će pravo na najveći popust od 40 posto.

 

 

 

Povrh svega, EPS nudi konvencionalni popust od pet odsto na račune za struju pojedincima koji dosledno plaćaju na vreme, koji i dalje važi. S druge strane, građani mogu ostvariti dodatnih pet posto popusta na drugačiji način. Prema rečima Đedović Handanović u intervjuu Politici, domaćinstva mogu da dobiju smanjenje naknada za pet odsto ako povećaju korišćenje niže tarife za najmanje pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. To znači da je uz razumnu potrošnju moguće čak i prepoloviti račun za struju.