Tipično, simptomi bolesti se manifestiraju u roku od dva do 14 dana nakon ujeda zaraženog komarca. Stručnjaci su primijetili da je ovogodišnja epidemija bila manje teška u odnosu na prethodne godine u smislu širenja virusa.

Za razliku od nesretnih smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine, ove godine nije bilo smrtnih slučajeva, a broj zaraženih smanjen je za značajnih 70 posto. Mitra Drakulović, predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, izjavila je da neverovatnih 80 odsto obolelih od virusa Zapadnog Nila nema nikakve simptome. Prema poslednjem izveštaju Instituta Batut, od groznice Zapadnog Nila u Srbiji je obolelo ukupno 69 osoba. Srećom, svi pacijenti su trenutno u stabilnom stanju i na putu su oporavka.

Tokom ove ljetne sezone, prisustvo malih insekata i dalje predstavlja značajne probleme za populaciju. Ovi insekti ne samo da uzrokuju nepodnošljiv svrab svojim ugrizima, već mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija ako se ugriz inficira. Uprkos poznatom postojanju virusa Zapadnog Nila u našoj zemlji, mnogi građani ostaju ravnodušni na potencijalne rizike koje on predstavlja. Nažalost, trenutno ne postoji dostupna vakcina posebno dizajnirana za borbu protiv groznice Zapadnog Nila. To znači da je jedini efikasan način da se zaštitite od bolesti poduzimanje mjera opreza kako biste izbjegli ubode komaraca.

Primarni prenosioci virusa su komarci iz roda Cules pipiens, koji se obično nalaze u našim domovima, okolnim vrtovima i u blizini otvorenih restorana. Drakulović savjetuje pojedincima da nose odjeću svijetlih boja sa dugim rukavima i pantalonama, jer se zna da komarci mogu da progrizu usku odjeću. Osim toga, kada provodite vrijeme na otvorenom, preporučuje se nanošenje repelenta protiv insekata na sve izložene dijelove kože kako biste dodatno spriječili ubode komaraca.