Nekad označena kao najozloglašeniji serijski ubojica u Australiji, Kathleen Folbig optužena je za ubojstvo svoje četvero djece. No, nakon dva desetljeća iza rešetaka, dobila je pomilovanje zbog novih uvjerljivih dokaza. Ova se odluka smatra pobjedom potrage za istinom i napretkom znanstvenog istraživanja. Nedavno su istraživači proveli temeljito ispitivanje kako bi utvrdili je li smrt djece mogla nastupiti prirodnim putem.

Zadržavši nepokolebljiv stav nevinosti, odlučno je odbacila optužbe protiv nje. Prvobitna osuda temeljila se na pretpostavci da je namjerno izazvala smrt svoja dva sina, Caleba i Patricka, zajedno sa svojim kćerima, Sarah i Laura, gušenjem. Iako nikada nisu otkriveni konkretni dokazi o navodnim zločinima, osobni dnevnik koji je pronašao njezin suprug sadržavao je nekoliko zapisa koji su, čini se, sugerirali njezinu umiješanost u ubojstva nasljednika.

Godine 2001. privedena je, a 2003. osuđena je na 40 godina zatvora, uz nepopravnu kaznu od 30 godina. Unatoč znanstvenim i medicinskim studijama koje predlažu mogućnost da su djeca umrla prirodnom smrću, sudska istraga 2019. odbacila je tu tvrdnju. U ožujku 2021. skupina od devedeset istaknutih australskih znanstvenika i medicinskih stručnjaka predala je peticiju guverneru Novog Južnog Walesa, tražeći pomilovanje Folbiga. Peticija je koncizno pokazala da se smrt sve četiri osobe može pripisati iznimno neuobičajenim genetskim elementima. 5. lipnja 2023. guvernerka Margaret Beazley dala je bezuvjetno pomilovanje Folbigu, što je dovelo do njihovog oslobađanja iz zatvora.

Izražavajući zahvalnost na novostečenoj slobodi, govorila je o svoja dva desetljeća zatočeništva i beskrajnoj tuzi koju osjeća za svojom djecom. Također je izrazila zahvalnost svojim prijateljima i pojedincima koji su se proteklih godina zalagali da se njen slučaj uzme u obzir. Priznala je kako njezin opstanak tijekom cijele muke ne bi bio moguć da nije bilo njihove prisutnosti i podrške. Australski pravosudni sustav bio je naširoko kritiziran jer je ovaj slučaj smatrao jednom od svojih najvećih pogrešaka.

Između 1989. i 1999., tragično, sva su njezina djeca neočekivano preminula u dobi od 19 dana do 19 mjeseci. Zbog nepravedne zatvorske kazne koju je Kathleen izdržala niz godina, postoji mogućnost da pokrene pravni postupak protiv vlade, tražeći značajnu financijsku odštetu u rasponu od milijun kuna. Reni Rego, odvjetnica koja zastupa Kathleen, izrazila je golemu poteškoću shvaćanja nepravde koju je proživjela, od gubitka djece do gotovo dva desetljeća provedena u strogo čuvanim zatvorima.

Možete li mi dati više konteksta ili informacija kako bih mogao ponovno stvoriti rečenicu? Suđenje iz 2003. bilo je usredotočeno na neizravne dokaze, posebno na dnevnike koje je vodila i koji su dokumentirali njezine izazove s obzirom na to da je majka. Te je dnevnike vlastima 1999. dao njezin tadašnji suprug, koji je smatrao da je ona odgovorna. Par je svoju vezu okončao 2000. godine, a pravni tim koji je zastupao njezina supruga isticao je nevjerojatnost da četvero djece iz iste obitelji umire prirodnom smrću.

Osnova slučaja tužiteljstva oslanjala se na dnevničke zapise u kojima je ona detaljno opisivala svoju tugu i izražavala osjećaje krivnje zbog gubitka svoje djece. Međutim, nedostajali su opipljivi dokazi koji bi ukazivali na gušenje ili bilo kakvu fizičku ozljedu nanesenu djeci. Tijekom nedavne istrage, stručnjaci su predložili da dnevnici služe kao sredstvo za rješavanje stresa i ustvrdili su da bi bilo vrlo malo vjerojatno da su svo četvero djece ugušeno, a da iza sebe nisu ostavili nikakve dokaze.

Tim, na čelu s cijenjenim umirovljenim sucem Tomom Betharstom, otkrio je dokaze koji sugeriraju da je četvero djece možda podleglo prirodnoj smrti, a ključna otkrića otkrila je skupina vještih imunologa. Utvrđeno je da su kćeri imale genetsku mutaciju poznatu kao CALM2 G114R, koja je povezana s rizikom od iznenadne srčane smrti. Osim toga, dokazi su otkrili da su sinovi nosili posebnu genetsku mutaciju koja je povezana s razvojem iznenadne epilepsije. Nakon izlaska iz zatvora, Folbig je na ulazu dočekala grupa bliskih prijatelja koji su se godinama neumorno zalagali za njezinu slobodu. Ove odane osobe ljubazno su zamolile javnost da poštuje njezinu privatnost dok se upušta u novo poglavlje svog života.

Prema jednom od Kathynih prijatelja, ona ne gaji osjećaje mržnje; umjesto toga, ona jednostavno žudi prigrliti život kojeg je bila lišena posljednja dva desetljeća i krenuti naprijed. Tijekom svog života nije bila mažena ni razmažena, počevši od djetinjstva.
8. siječnja 1969. Kathleen May Donovan, majku Kathleen Folbig, tragično je ubio njezin biološki otac, Thomas John “Taffy” Britton. Brutalan čin počinjen je s 24 uboda nožem, a Kathleen, koja je tada imala samo 18 mjeseci, ostala je bez majke. Dan nakon ubojstva, njezin otac je uhićen i kasnije je odslužio 15-godišnju zatvorsku kaznu prije nego što je deportiran u Englesku.

Kao rezultat ovog užasnog događaja, Kathleen je postala štićenica države i bila smještena u udomiteljsku obitelj dok je bila djetinjstvo. Godine 1970. našla se u dječjem domu u Biduri, gdje je provela nekoliko mjeseci prije nego što je konačno pronašla stabilnost u obitelji punoj ljubavi. Ova je obitelj već imala kćer po imenu Lea, koja je od tada postala sastavni dio Kathleenina života, a jedna drugu smatraju sestrama. U dobi od 15 godina, Kathleen je stupila u brak s Craigom Gibsonom Folbingom 1987. Međutim, njihov odnos bio je narušen raznim tragedijama, što je dovelo do njihova razvoda 2000. godine.