Kiselo mlijeko je od davnina bila osnovna namirnica na Balkanu. Iako se u početku smatralo da je pokvareno mlijeko, od tada je otkriveno da ima visoku nutritivnu vrijednost. Naime, kiselo mlijeko je odličan izvor kalcija, koji je važan za održavanje jakih kostiju. Osim toga, obiluje vitaminom B kompleksa. Najvredniji aspekt kiselog mleka su njegovi prirodni probiotici.

 

 

 

Da li je bolji od jogurta i da li doprinosi dugovečnosti, razgovarao je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. On je u emisiji “Jutru” na Prvoj objasnio da kiselo mleko nije bolje od jogurta, iako sadrži 50 puta više probiotičkih bakterija. To je zbog toga što kiselo mlijeko također sadrži značajnu količinu laktoze, što je samo kod nekih osoba regulisano njenim odsustvom. Dr Perišić namjerno predlaže konzumaciju “modernih” jogurta sa dva posto laktoze, jer kiselo mlijeko sadrži pet posto i može uticati na varenje. Međutim, kiselo mlijeko se preporučuje djeci sa akutnim infekcijama, jer može poboljšati njihovo zdravlje, a također je korisno i kod crijevnih infekcija. Prema riječima dr. Perišića, kada se radi o gastroenteritisu, važno je razlikovati teške od blažih slučajeva. Ako je slučaj težak, preporučuje se jogurt, dok kiselo mlijeko treba izbjegavati. Međutim, za blaže slučajeve prihvatljivo je kiselo mlijeko zbog veće koncentracije probiotičkih bakterija.

 

 

Važno je napomenuti da konzumacija veće količine kiselog mlijeka sa visokim sadržajem laktoze može dovesti do nadimanja nakon drugog obroka. Prelazak na jogurt sa malo laktoze sa 2% laktoze je izvodljiva opcija. Iako kiselo mleko sadrži proteine ​​koji utiču na snagu mišića, ono ne utiče na kapital. S druge strane, može uticati na aspekte kao što su snaga mišića, volja, raspoloženje, nervni sistem i aktivnost. Tri organske kiseline koje se nalaze u debelom crijevu također mogu utjecati na mozak, a jedna negativno utječe na starenje nervnih ćelija. Zbog toga je neophodno biti oprezan s mlijekom, a kozje mlijeko je preporučena alternativa. Dr Perišić je potvrdio da je kiselo mlijeko ključan element u podsticanju dugovječnosti. Ova tvrdnja je podržana značajnom količinom podataka. Dr Voja je objasnio da prisustvo bakterije Lactobacillus bulgaricus značajno utiče na sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

 

 

Stoga, ako proizvodu nedostaje ova bakterija, ne vrijedi ga čuvati. Ključno je pročitati i razumjeti sve date informacije. Utvrđeno je da komercijalni probiotički preparati poboljšavaju rad crijeva, a ovaj učinak nije ograničen samo na one koji konzumiraju mlijeko. Osim toga, pokazalo se da je kiselo mlijeko korisno za one koji pate od zatvora.