Kada je u pitanju pranje kose, ne postoje stroge smjernice koje važe za sve. Učestalost kojom pojedinci peru kosu varira u zavisnosti od toga šta im najbolje odgovara. Za mnoge žene, pranje kose svaki drugi ili treći dan pokazuje se korisnim, posebno za određene tipove kose. Međutim, ako pripadate grupi žena koje redovno peru kosu šamponom, možda ste razmišljali o potencijalnim ishodima produženja vremena između pranja na nedelju dana ili više.

Prema dr. Stevenu Lajnu, cijenjenom stručnjaku u oblasti kozmetičke medicine i predstavniku uglednog Američkog kozmetičkog udruženja, prednosti i nedostaci čestog pranja kose zavise od jedinstvenog vlasišta i stanja kose pojedinca. U suštini, preporučljivo je dati prednost dobrobiti i kose i vlasišta čišćenjem po potrebi. Zanimljivo je da dok se neki pojedinci odlučuju za svakodnevno čišćenje kose, drugi se pridržavaju rjeđe rutine pranja kose svakih sedam dana.

Ove pronicljive primjedbe podijelio je i upućeni doktor, koji je pružio sveobuhvatna objašnjenja i uvid u ovu temu. Prema Lineu, potencijalna posljedica nepranja kose sedmicu je primjetan porast sadržaja ulja u kosi. On objašnjava da kada preskočite svakodnevno pranje kose, vaše vlasište ima sposobnost da prirodno proizvodi ulja, poput sebuma. Ova ulja igraju vitalnu ulogu u hidrataciji i revitalizaciji vaše kose, što dovodi do njenog ukupnog zdravlja i sjajnog izgleda.

Osim toga, Lajn ističe različite faktore koji mogu dovesti do oštećenja kose, uključujući pretjerano oblikovanje kose, svakodnevnu upotrebu fena za kosu, neadekvatnu ishranu i visok nivo stresa. Štaviše, Lajn naglašava da često pranje kose može doprinijeti i lomljenju i oštećenju kose. Međutim, važno je napomenuti da smanjenje učestalosti čišćenja kose nije preporučljivo za osobe koje redovno koriste proizvode za oblikovanje kose. Naprotiv, ako neko često koristi takve proizvode, preporučuje se češće pranje kose.