Kada je u pitanju efikasan gubitak težine, najvažniji faktor na koji treba obratiti pažnju je  ishrana. Jako je bitno prmijeniti način ishrane kako bi se uspjeli riješiti viška kilograma. Iako je možda primamljivo tražiti čudesna rješenja, promjena navika u ishrani je neophodna da bi se postiglo mršavljenje. Dr Predrag Nenadić u svojoj knjizi „Jabukovo sirće, čuvar zdravlja“ tvrdi da konzumiranje cele kante jabukovog sirćeta ili uzimanje upitnih suplemenata, tableta ili pića neće dati rezultate bez ograničenja u ishrani.

 

 

 

Dr Nenadić ističe važnost iskrenosti prema sebi i pravovremene promene u ishrani. On tvrdi da samo uravnotežena ishrana sa kontrolisanim porcijama može ispraviti probleme sa težinom. Tijelo se mora fokusirati na sagorijevanje masnih rezervi kako bi stvorilo dodatnu energiju. Iznenađujuće, jabukovo sirće može biti dragocena pomoć u ovom procesu, smatra dr Nenadić. Dr. je naveo da jabukovo sirće ima značajan uticaj na sastav organizma i može efikasno da smanji višak kilograma. Prisustvo taninske kiseline u sirćetu sprečava nakupljanje masti, posebno u jetri i unutrašnjim organima. Kalcijum u kombinaciji sa mastima stvara sapunastu tvar koju tijelo ne može apsorbirati i odmah izlučuje ako okolina nije blago kisela. Jabukovo sirće stvara ovo kiselo okruženje, omogućavajući kalciju da se na odgovarajući način razgradi. Ako se kalcijum ne asimiluje pravilno, to dovodi do nakupljanja masnih ćelija u tijelu. Transformacija neprerađenih ugljikohidrata u masne stanice rezultira nakupljanjem potkožne masti i povećanjem težine. Jabukovo sirće ima jedinstvenu sposobnost otključavanja masnih stanica i prijenosa masti u krvotok.

 

 

 

Nadalje, jabukovo sirće stimulira probavu, što rezultira time da je samo dio masti probavljiv, a ostatak se izbacuje, a da se ne probavi. Unošenjem jabukovog sirćeta, metabolizam organizma se ubrzava zbog njegove sposobnosti da eliminiše toksine i štetne elemente iz ćelijskih struktura. Ukoliko je oštrina kiselosti sirćeta nekima prevelika, dr Nenadić savetuje kombinovanje 2 kašike jabukovog sirćeta sa 1 kašičicom meda i prirodnim sokom od jabuke bez dodatog šećera. Alternativno, mješavina jabukovog sirćeta, meda i vode može se konzumirati ujutro prije kafe nakon buđenja.