Tragično, glumica koja je na snimanju scena silovanja lila prave suze prerano je preminula proživljavajući život ispunjen mukom. Ulogu Džine, zaručnice redatelja koja je uvijek zaposlena, sjajno je utjelovila Marija Šnejder, mlada Francuskinja.

  • Radnja filma vrti se oko posjeta zaručničkog para Parizu kako bi razgledali stan, gdje susreću Paula, američkog imigranta. Jeanie i Paul upuštaju se u intenzivnu romansu koja doseže svoj vrhunac kontroverznom scenom koja uključuje prisilnu seksualnu aktivnost, koja se obično naziva kultnom scenom s maslacem. Trenutak koji je ostavio zaprepaštene i gledatelje i recenzente nedvojbeno je najupečatljiviji.

Posljednji tango u Parizu naišao je na oštre osude, što je rezultiralo njegovom zabranom u brojnim nacijama. Međutim, ispod površine ove konkretne scene ležala je skrivena istina, ona koja je bila mnogo dublja i zlokobnija. Kad je Marija prije nekoliko godina intervjuirana za Daily News, otkrila je da scena u kojoj je sudjelovala nije bila dio početnog scenarija. Informacija joj je otkrivena neposredno prije snimanja. Unatoč Marlonovom uvjeravanju da je sve izmišljeno, Marija nije mogla suspregnuti iskrene suze.

  • Vlastitim je riječima izrazila osjećaj da se osjeća povrijeđeno, uspoređujući to iskustvo s oblikom silovanja. Nakon što je stekla svjetski ugled i postala poznato lice strancima, njezin se život drastično promijenio nagore. “Iskustvo slavljenja bilo je prilično zastrašujuće. U tom razdoblju osobna sigurnost nije bila prioritet, a pojedinci su me često zamijenili s likom koji tumačim na platnu i tako su se prema meni ponašali. Nailazila sam na brojne neugodnosti”, prisjetila se Marija. Kao rezultat kaotičnog spektakla koji je slava predstavljala, utjehu je potražila u zlouporabi supstanci.

“Moje putovanje počelo je s marihuanom, no ubrzo sam se našla u eksperimentima s kokainom, LSD-om i heroinom. To mi je služilo kao sredstvo za odmak od surovosti stvarnosti. Divlje sedamdesete bile su vrijeme bezgraničnog eksperimentiranja”, otkrila je Marija. Zamke slave bile su potpuno nespojive s njom, što ju je dovelo do višestrukih pokušaja samoubojstva. Šnajderova je otkrila: “U dva ili tri navrata sam namjerno uzela preveliku količinu droge, da bih nekim čudom došla svijesti po dolasku hitne pomoći.”

  • Priznala je svoju sreću što je preživjela te incidente, unatoč gubitku brojnih prijatelja na putu. Međutim, izrazila je zahvalnost što je tijekom 1980-ih susrela anđela čuvara, jer je ta osoba odigrala ključnu ulogu u pomaganju da prevlada svoju ovisnost. Prema The Daily Newsu, špekulira se da je u pitanju žena, prvenstveno zbog njezinog prijašnjeg priznanja da je biseksualna. Jedan značajan događaj u njezinom profesionalnom životu dogodio se kada je odlučila prekinuti svoje obveze snimanja i primila se u psihijatrijsku ustanovu kako bi pomogla svojoj bivšoj partnerici, Joan Townsend, koja se borila sa shizofrenijom.

“Htjela sam pružiti pomoć i njegu. Nažalost, na kraju se vratila u Sjedinjene Države, a ja nisam sigurna gdje se trenutno nalazi. Čini se da nam putevi nisu bili suđeni”, izjavila je Marija. Priznajući da ima dugogodišnji problem s povjerenjem u muškarce, ispričala je teško odrastanje koje je proživjela kao kći poznatog glumca Danijela Gelina. Tijekom njezina djetinjstva odbijao ju je priznati kao svoju, što ju je natjeralo da pobjegne u Pariz u dobi od 15 godina nakon žestoke svađe s majkom.

  • Brigitte Bardot, zbunjena idejom da Gelinova kći zapravo živi na ulici, ljubazno joj je pružila utočište i podršku. Unatoč brojnim životnim fluktuacijama, uspjela je zadržati osjećaj suosjećanja i razumijevanja prema drugima. Međutim, postojao je jedan pojedinac, Bertolucci, kojem se nikada nije mogla natjerati da oprosti. Schneider je rekao da je zadržala svoju ogorčenost prema njemu zbog njegovog lošeg postupanja prema njoj. Unatoč tome što su joj se putevi ukrstili u Tokiju prije nekoliko godina, namjerno je odlučila zanemariti njegovu prisutnost.

S druge strane, njezin odnos s Marlonom Brandom ostao je prijateljski raspoložen. Prema njegovim riječima, godinama su izbjegavali razgovarati o Last Tangu. U dobi od 58 godina tragično je izgubila život od raka 3. veljače 2011. Nakon njezine smrti, njezini su ostaci kremirani, a pepeo s ljubavlju rasut duž atlantske obale u blizini Bjarice. Tek 2013., nekoliko godina nakon Marijine smrti i gotovo deset godina nakon Brandove smrti, Bernardo Bertolucci je konačno priznao da Marija nije dala svoj pristanak za snimanje zloglasne scene analnog silovanja.