Čišćenje nekada može biti veoma zamorno i ponovit ćemo najpopularniji stav o održavanju dobro organiziranog i čistog prostora: rutina je ključna. Iako možete odlučiti dopustiti da se nered nakuplja, uvođenje redovitih navika ne samo da će ublažiti frustraciju, već će i povećati vaš ukupni užitak u prostoru jer ljudski mozak sam po sebi ima prirodnu sposobnost učenja rutina kada uložimo neko vrijeme u njihovo vođenje kroz proces.

Otkrivanje alternativnih namjena predmeta kupljenih nenamjerno može dovesti do neočekivano učinkovitih i ugodnih rutina čišćenja kuhinje. Jednostavnim otvaranjem proizvoda, netko može naići na njegov skriveni potencijal i iskoristiti ga za drugu svrhu od one koja je prvobitno bila namijenjena, što rezultira produktivnom sesijom čišćenja. Na primjer, možete upotrijebiti novo pakiranje brašna za poliranje sudopera od nehrđajućeg čelika ili se odlučiti za svježu bocu bijelog octa za rješavanje naslaga na vašoj slavini.

Evo još jednog uzbudljivog trika za čišćenje koji možete dodati svom repertoaru, a ovaj uključuje svestrani sastojak: kukuruzni škrob. Iako ga možda već imate u smočnici za kuhanje kao što su prženi krumpirići ili pripremanje slatkih nadjeva za pite, kukuruzni škrob također se može koristiti na razne načine kako bi vaši prozori bili blistavi i besprijekorni. Bilo da marljivo održavate čistoću svojih prozora ili radije čekate da potpuno postanu neprozirni, imamo prijedlog koji će poboljšati vašu rutinu čišćenja. Predlažemo da spojite čin čišćenja prozora s uzbuđenjem otkrivanja svježeg spremnika kukuruznog škroba. Čineći to, osigurat ćete da se ovaj zadatak obavi barem jednom godišnje, dok ćete istovremeno imati koristi od neusporedive učinkovitosti ovog iznimnog sredstva za čišćenje koje se ne lijepi.

Kako piše Jutarnji.hr, idealno domaće sredstvo za čišćenje stakla sadrži krucijalni element: kukuruzni škrob. Da biste napravili ovu otopinu, trebat će vam 1/4 šalice alkohola, 1/4 šalice bijelog octa, jedna žlica kukuruznog škroba i dvije šalice tople vode. Pomiješajte sve sastojke u bočici s raspršivačem i snažno protresite smjesu. Sada, naoružani svojom krpom, nastavite s prskanjem i brisanjem za blistave rezultate.

Bonus sadržaj : Za čišćenje prozora bez oslanjanja na kemijske proizvode, prikupite osnovne alate kao što su krpa, pamučni štapić, čačkalica, salveta, voda, sapun i ocat. Kako biste započeli proces, važno je pedantno očistiti sva nedostupna područja, poput pukotina između okvira prozora i stakla, pomoću štapića za vate i čačkalice. Nakon toga, ručnikom namočenim u vodu sa sapunicom marljivo obrišite okvir prozora. Pomiješajte jednu kantu vode s dvije žlice octa i lanenom krpom obrišite staklo. Slijedeći ovu metodu, čaša će biti bez ostataka octa. Za učinkovitiji pristup neophodna je pažljiva priprema. Da biste napravili otopinu, pokupite dvije žlice škroba, 20 g plave boje, 100 ml octa, 100 ml amonijaka i 4 litre vode. Sve komponente temeljito pomiješajte u posudi prije nego što smjesu prebacite u bočicu s raspršivačem.

Započnite izlijevanjem tekućine na staklenu površinu, osiguravajući potpunu pokrivenost, a zatim je temeljito isperite vodom. Za brisanje prozora dovoljan je običan papirnati ručnik. Kada razmišljate o tome kako očistiti plastični prozor sličnom metodom, ključno je voditi računa o mogućim ostacima koje ostavljaju određeni predmeti. U ovom scenariju odabir papirnatog ručnika pokazao se izvrsnim izborom. Za postizanje blistavo čistih prozora može se primijeniti jednostavna tehnika koja uključuje kredu. Započnite otapanjem nekoliko komada obične krede u količini od četiri litre vode, stvarajući tekuću otopinu. Nastavite s raspršivanjem ove otopine na površinu prozora, pazite da se suzdržite od brisanja stakla dok se potpuno ne osuši. Preporučljivo je pričekati najmanje petnaest minuta prije nego što nastavite s brisanjem prozora, koristeći standardnu, netaknutu krpu za ovaj zadatak.

Vremenski testirana i dokazana metoda za čišćenje prozora bez mrlja uključuje korištenje krumpira. Prerezivanjem većeg krumpira na pola i nježnim trljanjem staklene površine polovicama možete postići odlične rezultate. Nakon toga, isperite staklo čistom vodom i, kada se osuši, prebrišite prozor salvetom ili papirnatim ručnikom. Osim toga, sok od krumpira pruža dodatni sloj zaštite za vaše staklo. Ako želite ubrzati postupak čišćenja, otkrijte tehniku ​​korištenja sredstva za čišćenje prozora. Ovaj poseban alat dizajniran je na jedinstven način koji poboljšava cjelokupno iskustvo čišćenja prozora. Najprije nanesite otopinu sapuna na staklo i upotrijebite sredstvo za čišćenje prozora kako biste usmjerili kapljice na odgovarajući put, glatko klizeći četkom s jedne strane na drugu po prozoru.

Nakon što ulijete običnu vodu u kantu i temeljito isperete četku, nastavljamo s ispiranjem otopine sa stakla. Iskoristivši vlagu, pedantno čistimo kutove papirnatim ručnikom. Jedinstveni sastav sredstva za čišćenje prozora osigurava da na staklu ne ostanu tragovi, čak ni kada se koristi otopina sapuna. Inovativne tehnike za čišćenje prozora sada uključuju korištenje specijaliziranih maramica izrađenih od ultrafinih vlakana. Ovi praktični alati mogu se lako kupiti u bilo kojoj lokalnoj maloprodaji. Značajna prednost korištenja ovih maramica je to što su nježne i lagane, čime se osigurava da prozori ostanu neozlijeđeni i bez ogrebotina, bez obzira na korištenu otopinu za čišćenje.

Prema brojnim recenzijama korisnika, ove maramice su vrlo učinkovite, čak i kada se radi o masnim otiscima prstiju koje je teško ukloniti. Ako radije izbjegavate otopine na bazi kemikalija, preporuča se koristiti mješavinu sapuna ili octa kao alternativu. Auto brisači, alat koji se često zanemaruje, ali je vrlo bitan, mogu biti nevjerojatno korisni kada se radi o učinkovitom čišćenju prozora bez ostavljanja tragova. Važno je razmotriti ovu opciju ako tražite brz i učinkovit način za postizanje prozora bez tragova. Na temelju naših prošlih iskustava, može se zaključiti da će obična voda vjerojatno ostaviti ružne tragove na staklenim površinama, stoga se upotreba otopine octa i domara toplo preporučuje.

Nema potrebe za ispiranjem stakla vodom, jer brisači učinkovito i pedantno raspoređuju tekućinu po površini. Dovoljno je jednostavno obrisati prozor na kraju procesa čišćenja. U svakom kućanstvu postoji sredstvo za čišćenje posebno dizajnirano za podove. Nije bitno kakvu površinu ima, jednostavno ga prekrijte nježnom krpom od mikrofibre i sapunicom obrišite prozore. Slijedeći isti postupak kao i prije, dobro isperite krpu, a zatim koristite čistu vodu za čišćenje samih prozora. Kada je riječ o odabiru metode čišćenja prozora, važno je pažljivo pristupiti pripremi tijeka rada. Prije čišćenja, svakako potpuno očistite prozorsku dasku. Dodatno, vrijedi napomenuti da vremenski uvjeti imaju značajan utjecaj na ishod čišćenja. Kako biste izbjegli ružne mrlje, preporučljivo je ne čistiti prozore tijekom vjetrovitog vremena, bez obzira na metodu čišćenja.