Julija Tarbath, nutricionistkinja i motivacijska trenerica, krenula je na 12-dnevnu dijetu koja se sastoji isključivo od banana nakon što je odlučila da detoksificira cijelo tijelo. Posebno je istakla visok sadržaj kalorija u ovom voću, zajedno sa obilnim nivoima saharoze, glukoze i vlakana, kao razloge zašto je služio kao odličan izvor hrane, održavajući je sitom u dužem vremenskom periodu. Julija je skoro odmah primetila značajno poboljšanje u varenju, primetivši odsustvo nadimanja i neobično tihu prirodu creva.

Osim toga, doživjela je značajnu promjenu u svom mentalnom stanju, osjećajući se opuštenijom, pozitivnijom i kreativno inspiriranom. U smislu kognitivne funkcije, otkrila je poboljšani nivo fokusa koji nikada ranije nije iskusila. Zapanjujuće, ispunjavanje njenih svakodnevnih zadataka postalo je lako, jer je shvatila da sve završava u jednom danu. Odsustvo stresa omogućilo joj je da se u potpunosti koncentriše na svaki pojedinačni zadatak, što je za Juliju novo iskustvo.

Julijin suprug Pavle je također vegan i zajedno su suvlasnici uspješnog voćarskog i poljoprivrednog biznisa. I on je prihvatio izazov i trijumfalno ga završio. Julijin put ka zdravijem načinu života nije bio lak, jer su je prije nego što je krenula u ovaj poduhvat mučili brojni zdravstveni problemi. To uključuje visok šećer u krvi, probavne probleme, prekomjeran rast Candide, depresiju, hormonsku neravnotežu, pa čak i poteškoće u začeću.

Međutim, uz ogromnu odlučnost i drastične promjene u svom životu, Julija je doživjela značajan napredak u svom zdravlju i sada je na dobrom putu da ispuni svoj san da postane majka. Sada, hajde da uronimo u fascinantan svet banana. Poznato po obilju hranljivih materija, ovo popularno voće poseduje „tamnu stranu“ koju vredi istražiti. Koje su prednosti i mane konzumiranja banana? Mogu li oni doprinijeti debljanju?