Već duže vrijeme misterij jezera Kurtna Matasjarv u Estoniji zbunjuje mnoge. Nedavno je mladić koji je šetao obalom jezera svjedočio nečem neobičnom. Mjehurići su iznenada izronili iz dubine jezera stvarajući valove na površini. Mladić je bio zbunjen, pogotovo jer u blizini nije bilo visokog drveća ili grmlja.

 

 

 

Uvidjevši težinu situacije, brzo je obavijestio odrasle u blizini. Kao odgovor, odlučili su oformiti ekspediciju kako bi otkrili izvor ovog neobičnog događaja. Tim je neumorno radio, utrošivši dosta vremena na operaciju. Konačno, njihova upornost se isplatila kada su otkrili ogromnu metalnu strukturu uronjenu u jezero. Tim je zajedno radio na pronalaženju predmeta, a nakon temeljitog pregleda i istraživanja stručnjaci su potvrdili da se radi o tenku T34/76A iz doba Drugog svjetskog rata.

 

 

 

Unatoč trenutnom stanju neupotrebe, tenk je uspio održati svoju strukturnu čvrstoću tijekom godina. Događaji koji su doveli do njegovog potapanja u jezero i dalje su misterij, što je dovelo do značajnih nagađanja da je možda namjerno sakriven od neprijateljskih snaga. Misterij kako je ovo moćno oružje završilo potopljeno u dubinama jezera ostaje neriješen, ostavljajući povjesničare i istraživače u nedoumici. Unatoč tome, ovo izvanredno otkriće služi kao dirljiv podsjetnik na prošla vojna nastojanja i zamršenu prirodu ratovanja.