U Srbiji su registrovana tri tipa gripa, a direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, Verica Jovanović, naglasila je da se očekuje porast broja obolelih tokom perioda slavlja i većih okupljanja uoči praznika. Ona je izrazila zabrinutost i navela da su najkritičniji meseci kraj januara i februar, ističući ovo u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njenim rečima, do sada je iskorišćeno 78 odsto dostupnih vakcina protiv gripa. Direktorka Batuta apeluje na sve koji se nisu vakcinisali da to učine što pre, s obzirom na potrebne dve do tri nedelje za razvoj imuniteta. Posebno je naglasila važnost vakcinacije za osobe sa hroničnim bolestima i pacijente sa onkološkim stanjima.

Govoreći o dečjem zdravlju, Jovanović je izjavila da se očekuje smanjenje respiratornih virusa tokom školskih raspusta. Dodala je da su deca najčešće pogođena, ističući važnost pridržavanja higijenskih mera, uključujući održavanje čistoće ruku i prostora, kao i izolaciju ukoliko neko oseća simptome bolesti.

Takođe, pomenula je zoonozu iz mesa, koju je prethodno spomenula i doktorka Maris.Kada je reč o epidemiji velikog kašlja, zabeleženo je 614 slučajeva do sada, prenosi Nova.rs. Jovanović je apelovala na roditelje da ne odlažu vakcinaciju svoje dece i podsetila da se deca mogu vakcinisati već od navršena dva meseca.

Direktorka Batuta je ukazala na očekivano smanjenje respiratornih virusa tokom školskih raspusta, s posebnim naglaskom na čestu pojavu oboljenja kod dece. U tom kontekstu, naglašena je važnost poštovanja higijenskih mera, uključujući održavanje čistoće ruku i prostora, te izolaciju ukoliko neko pokazuje simptome bolesti.