Dino Merlin jedan je od najpoznatijih pjevača na ovim prostorima što se tiče zabavne muzike. Ovaj muzički virtuoz već decenijama vlada scenom, a sada je otkrio i neke detalje iz svog života.

Majka Dine Merlina bila je omiljena u visokom društvu, iako je postojala jedna njezina priča koja mu nije sjela.

Edin Dervišhalidović, poznatiji pod umjetničkim imenom Dino Merlin, došao je na svijet 12. septembra 1962. godine u Sarajevu.

Na internetu se često pojavljuju tvrdnje da je umjetnik završio medresu. No, sam umjetnik opovrgnuo je tu informaciju u jednom od rijetkih političkih intervjua “Nedeljniku”. Dino Merlin je posebno naglasio da je ova tvrdnja neistinita i dao je obrazloženje. Napomenuo je da se lažna informacija može pripisati činjenici da je njegova majka bila bula, odnosno vjerski službenik.

Dino Merlin, renomirani umjetnik, osvrnuo se na zanimanje svoje majke bule, koja je vjerski lik, te kako se to često spominje u raspravama. Doveo je u pitanje ideju da se religija i umjetnost međusobno isključuju, budući da se obje odnose na duhovno područje. Dino Merlin je smatrao da je umjetnost isprepletena sa svim aspektima ljudskog duha i da izbori koje donosimo imaju značajnu ulogu u oblikovanju naših života.

Otvoreno priznaje da je njegova majka bila vrlo cijenjena u društvenim krugovima. Imala je smisao za posuđivanje novca od drugih kako bi pomogla nekome u nevolji. Odrastanje bez oca i odsustvo ljubavi bilo je izazov, ali on neizmjerno cijeni svoju majku.

Ovo ga je iskustvo natjeralo da pazi na vlastitu obitelj, smatrajući je od najveće važnosti. Dino u “U sredini” priča kako njegova majka u početku nije odobravala njegovu želju da se bavi glazbom. Kao i svaka majka, nadala se da će njen sin imati stabilnu karijeru inženjera.

U predratno doba Jugoslavije postoji jedna zadivljujuća priča koja rasvjetljava stavove majki. Dino Merlin otkrio je kako njegova majka, povodom Bajrama, nije pokazala previše oduševljenja kada su Goran Bregović i Zdravko Čolić posjetili njihov dom.

Prisjećanje na događaj koji mi tada nije bio posebno značajan sada zauzima posebno mjesto u mom srcu. Mogu suosjećati s namjerama svoje majke jer je mojoj sestri i meni igrala ulogu i majke i oca.

Željela je da uspijemo i imamo stabilne karijere, budući da se na umjetnike često gledalo kao na nestabilne i nepredvidive. Kao i svaki roditelj, željela nam je sigurnu budućnost. Kad sam predstavio naše goste, Čolu i Bregu, mama je kratko prokomentirala: “Šetani”, što u prijevodu znači “vragovi”, kao ti. Dino Merlin je u intrigantnom intervjuu za Nedeljnik otkrio ovo sjećanje.