Od samog rođenja bilo je jasno da Tessa ima rijetko stanje poznato kao potpuna kongenitalna arhinija, koja uzrokuje nedostatak nosa. Ova rijetka abnormalnost, koju dijeli samo mali broj pojedinaca na globalnoj razini, predstavljala je posebne izazove za Tessu tokom njenog života.

Tessa Evans, Irkinja, ušla je u svijet s jedinstvenim i neuobičajenim stanjem koje se zove potpuna kongenitalna arhinija, a rezultiralo je nedostatkom nosa. Ova rijetka abnormalnost, primijećena kod brojnih pojedinaca diljem svijeta, predstavlja jasne prepreke za Tessu od samog početka njezina putovanja. Bright Side izvještava da je naišla na povrijeđene pojedince koji su je usporedili s “Voldemortom” i pokušali potkopati nju i njezine roditelje. Srećom, njihovi su se napori pokazali neuspješnima. Odlučivši ne dopustiti da je njezino stanje definira, svjesno je odlučila prigrliti život s neviđenim entuzijazmom. U maternici je stanje zvano arhinia spriječilo razvoj njezina nosa, što je rezultiralo njegovim nedostatkom. Međutim, Tessino stanje proteže se izvan fizičke odsutnosti nosa, također utječe na njezin olfaktorni sustav, koji je odgovoran za otkrivanje mirisa.

Unatoč izazovima koje je predstavljalo njezino stanje, Tessini su roditelji gledali na nju kao na izvanrednu i lijepu djevojku. Grainne i Nathan Evans, Tessini roditelji, doživjeli su niz emocija kada su tijekom ultrazvuka otkrili deformitet lica svog nerođenog djeteta. Otkriće da će se njihova nerođena kći roditi bez nosa bilo je potpuni šok nakon pet mjeseci trudnoće. Unatoč tome, u potpunosti su predani pružanju Tessi najveće brige i podrške. Tessin put obilježen je nizom medicinskih intervencija i operacija. Odmah nakon rođenja brzo je prevezena na odjel intenzivne njege gdje joj je učinjena traheotomija kako bi joj se olakšalo disanje. U dobi od jedanaest mjeseci, Tessa je morala na operaciju katarakte, što je bilo dodatni izazov s kojim se suočavala.

Dvije godine kasnije obavljen je kozmetički zahvat ugradnje protetike ispod njezine kože, čime su postavljeni temelji za konačnu konstrukciju njezina umjetnog nosa. Odluku da nastavi s ovom operacijom njezini roditelji nisu olako donijeli. Međutim, na to su gledali kao na priliku da postupno poboljšaju Tessin izgled, u konačnici postižući “normalniji” profil. Proces je uključivao ugradnju presađivanja kostiju i kože, što je metoda koja se često predlaže nakon završetka razvoja lica u adolescenciji. Tessa se naučila prilagoditi na disanje na usta i na gubitak osjeta mirisa, osjetilni aspekt koji mnogi često uzimaju zdravo za gotovo.

Suočena s ovim izazovima, Tessina bezgranična strast i nepokolebljivi žar za životom stoje kao izvanredan dokaz njezine odlučne odluke da u potpunosti prihvati svaki trenutak. Tessina priča očarala je pojedince diljem svijeta, postavši izvor inspiracije za nebrojene pojedince koji se suočavaju s vlastitim poteškoćama. Njezina snaga i ustrajnost služe kao snažan podsjetnik da prava ljepota nadilazi puki vanjski izgled, umjesto da prebiva u nesalomljivom duhu koji prebiva u svima nama.

Arhinija se javlja kada se nos ne razvije u maternici, što rezultira gubitkom ovog dijela lica. U Tessinom konkretnom slučaju, njezino se stanje proširilo na nedostatak olfaktornog sustava, dijela mozga odgovornog za prepoznavanje mirisa. Unatoč izazovima koje predstavlja Tessino stanje, njezini je roditelji smatraju lijepom i neobičnom djevojkom. Tessa svaki dan prkosi preprekama, ne dopušta da je njezino stanje definira i živi svoj život s neviđenim entuzijazmom.