Pesma “Ne plači dušo” postala je simbol tuge i emotivnosti za mnoga slomljena srca, a evo priče o tome kako je nastala. Snimljena je po neobičnom ljubavnom događaju koji se desio samom pevaču.

Godina je bila 1984. kada je Šaban Šaulić snimio ovu pesmu koja je ubrzo postala veliki hit širom bivše Jugoslavije. Međutim, malo ko zna da je pesma nastala iznenadnim inspirativnim trenutkom posle jedne pijane noći.

Naime, Šaban je tada došao kući sa ekipom pijanih drugara, a bolje rečeno, kako je sam naveo, “pod gasom”. Njegova supruga Gordana ga je zbog toga s pravom iskritikovala, pitajući ga zašto dolazi pijan kući i zašto upadaju u kuću kao “indijanci”. Svestan svoje krivice i želeći da umiri besnu suprugu, Šaban je odlučio da joj započne pesmom koju je smislio u tom trenutku.

“Sve se nekako samo namestilo. Počeo sam da joj pevam iz glave ‘Ne plači, dušo, ja ću ti doći, po ponoći’. Pesma je bila o mom kajanju i obećanju da ću po ponoći doći kući, ma koliko me zvalo društvo na čašu vina. Na kraju sam joj poručio da mi spremi jastuk i svoje lice. Bila je to jako lepa, emotivna pesma, ispevana iz srca za moju Gocu”, rekao je Šaban u jednom od svojih poslednjih gostovanja u emisiji “Balkanskom ulicom”.

Iako je pesma nastala u trenutku pijane iskrenosti, postala je veoma popularna kod publike. Mnoge grupe su je snimile, a Šaban je Goci u šali kasnije rekao: “Eto, bila si ljuta što sam došao pijan kući, a vidiš kakva pesma je ispala. Mi smo morali kući da dođemo jer su sve kafane bile zatvorene.”

Šaban Šaulić, kralj narodne muzike, sahranjen je uz ovu tužnu i emotivnu pesmu, koja će zauvek ostati deo njegovog nasleđa.

BONUS TEKST

Šaban Šaulić, poznat kao “kralj narodne muzike”, bio je jedan od najvećih i najvoljenijih pevača Balkana. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, u tadašnjoj Jugoslaviji, kao Šaban Šaulić. Njegova ljubav prema muzici pokazala se veoma rano, pa je već kao dete pokazivao talenat za pevanje.

Karijera Šabana Šaulića započela je 1969. godine, kada je pobedio na festivalu “Ilidža” sa pesmom “Pesma prijatelju”. Nakon toga, usledili su brojni hitovi, a Šaban je postao jedan od najcenjenijih pevača narodne muzike na Balkanu. Njegov jedinstveni glas, emotivnost u izvođenju i sposobnost da prenese duboke emocije kroz pesmu osvojili su srca miliona slušalaca.

Tokom svoje karijere, Šaban je snimio veliki broj albuma i singlova, među kojima su neki postali antologijski hitovi. Neki od njegovih najpoznatijih hitova su pesme poput “Dođi da ostarimo zajedno”, “Kad se meni svidi”, “Gordana”, “Bio sam pijanac”, “Kafanska noć”, “Ne plači dušo”, “Dva galeba bela”, i mnoge druge.

Šaban Šaulić je bio poznat po svojoj posvećenosti muzici i svojim nastupima širom sveta. Nastupao je na mnogim koncertima i festivalima, gde je uvek ostavljao neizbrisiv utisak svojim izvanrednim pevanjem i karizmom na sceni.

Van muzičke karijere, Šaban je bio poznat kao porodičan čovek i otac dvoje dece. Bio je u braku sa svojom suprugom Gordanom, koja je bila njegova najveća podrška tokom celog života.

Nažalost, njegov život je prerano okončan 17. februara 2019. godine u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, kada je automobil kojim je upravljao udario u kamion. Njegova smrt izazvala je veliku tugu među njegovim obožavaocima širom sveta, ali će njegova muzika zauvek ostati živa i nastaviti da dotiče srca generacija. Šaban Šaulić će ostati upamćen kao jedan od najvećih pevača narodne muzike na prostorima Balkana, čija je muzika obeležila jedno vreme i ostavila neizbrisiv pečat u istoriji domaće muzike.