Proslavljena pjevačica Lepa Brena tijekom svoje karijere nailazila je na brojne izazove, suočavajući se s nebrigom samog života od malih nogu. Iako su joj suze uglavnom potekle iz trenutaka radosnice, nije tajna da je ova balkanska zvijezda suze lila i zbog teških okolnosti i bolnih iskustava koja su joj ostavila dubok trag u srcu. Naime, prije skoro deset godina pjevačica je izgubila majku Ifetu. Na svoj 91. rođendan, Lepa Brena je, očekivano, doživjela intenzivne emocije i odlučila je obilježiti taj događaj tako što je na svom Instagram profilu podijelila iskrenu fotografiju svoje majke.

  • Brena je majci, koja je nažalost odsutna, čestitala rođendan od srca. Ove riječi je Brena podijelila u opisu fotografije na svom Instagram nalogu, a prenijela je slika sa jednog popularnog portala. Ifetina majka je nažalost preminula 2014. godine u zemunskoj bolnici. Bio je to značajan dan za Breninu obitelj, jer se poklopio s Aranđelovdanom, danom slavlja. Ifetina majka sahranjena je u haremu Bošnjak Meraja u Brčkom. Iako majka Lepe Brene nije bila često u javnosti, o ćerki je govorila na sledeći način: U jednom trenutku, Ifeta je izjavila: “Iako je vi možete zvati Brena, za mene će ona uvijek biti Fahretica. Ime je dobila po mojoj sestri, a svoje izuzetne sposobnosti po mojoj majci, njenoj baki.” Iako se majka Lepe Brene rijetko pojavljivala u javnosti, o svojoj kćerki je govorila na sljedeći način: “Ifeta je jednom izjavila: ‘Iako je vi možda znate kao Brenu, za mene je ona Fahretica.’

Ovo ime ima značaj jer ga je dobila u čast moje sestre, a ona je svoj izuzetan talenat naslijedila od naše majke,” ispričala je Ifeta. U brojnim intervjuima Brena je naglašavala duboku prazninu koju je ostavila majčina odsutnost i ključnu ulogu koju je imala u oblikovanju njezina života. Brena je jednom izjavila da hijerarhija u njezinom odgoju pridaje veliku važnost poštovanju očinske figure. Međutim, priznala je da njezina majka posjeduje istančan intelekt i da su često razgovarale. Njezina je majka stalno naglašavala važnost inteligencije i upozoravala da se ne upušta u glupe radnje.

  • Osvrćući se na svoje odrastanje, poznata jugoslavenska pjevačica Lepa Brena rado se prisjeća raznolikih vještina koje joj je majka prenijela. Od kuhanja i šivanja do oslikavanja zidova i vezenja Vilerovih goblena, sve je to naučila. Njihova bi jutra započinjala ugodnim mirisom kave i ukusnim doručkom. Unatoč tome što je bila okružena dečkima, ipak je našla vremena pridružiti se njihovim igrama skrivača, limuna i naranče, a čak je i preplivala Savu. Rođena 20. listopada 1960. godine u Tuzli, Fahreta Jahić Živojinović, poznata kao Lepa Brena, stekla je slavu kao jedna od najslavnijih pjevačica u Jugoslaviji. Odrastajući u Brčkom, uživala je u bezbrižnom djetinjstvu koje su joj omogućili roditelji Abid i Ifeta. Uz sestru Faketu i brata Faruka, školovanje je završila u OŠ “Zaim Mušanović”, gdje je proglašena učenikom generacije. Njena visina od 180 cm pokazala se kao prednost u njenoj uspješnoj košarkaškoj karijeri, trenirajući u klubu “Interplet” u Brčkom.

Upravo joj je profesor tjelesnog Vlade Bajera dao nadimak Brena. Pri ulasku u srednju školu, sa sedamnaest godina, učestvovala je na takmičenju „Mladi graditelji“, gdje je svoj talenat pokazala izvodeći pjesmu pokojnog Kemala Montena „Igraj još, prijatelju“. Njezin izniman nastup zaslužio joj je prvo mjesto, što je dovelo do prilike da nastupa uz bend Yudexi na raznim plesnim zabavama i natjecanjima. Time je započela njezina samostalna karijera koja je krenula velikom brzinom.

  • Dok je publiku po želji zabavljala stranim pjesmama, prepustila se i pjevanju sevdalinki u udobnosti vlastitog doma. Iako nije bila osobito sklona romantici, ozbiljno se zainteresirala za 5,6 godina starijeg dečka, no njihova veza nije napredovala. Godine 1979. seli se u Beograd i upisuje Prirodoslovno-matematički fakultet, smjer turizam. No, financijska poteškoća njezina oca, koji je radio kao medicinski tehničar i uzdržavao cijelu obitelj, onemogućila joj je nastavak studija. Zbog toga se morala vratiti u Brčko. Ipak, ustrajala je u pjevanju na zabavama i postala poznata kao “mala koja pjeva rock”. Grupa Lira Show iz Novog Sada je prilikom posjete Brčkom bila u potrazi za novim pjevačem. Fahreta je u početku sumnjala u Sašu Popovića, dijelom i zbog toga što je više volio narodnjake. No, brzo su postigli dogovor o suradnji, što je naišlo na protivljenje Breninih roditelja.

Bili su protiv toga da njihova kći postane kafanska pjevačica, no ona se oglušila o njihove želje i krenula na put na nastup u Bačku Palanku. Ubrzo je dobila stalni angažman u hotelu Park u Novom Sadu. Brena je pažnju plijenila ne samo neospornim talentom, već i nekonvencionalnim modnim odabirom koji su mnogi ocijenili neprimjerenim. Unatoč kritikama zbog težine, prigrlila je svoje tijelo i s užitkom se njime šepurila. Osobno je dizajnirala njezine kostime koje je nevoljko šivala njezina neodobravana majka. Godine 1981. Brena i Lira počinju s nastupima u hotelu Taš.

  • Vladimir Cvetković, direktor Taša i bivši košarkaš Crvene zvezde, preuzeo je ulogu Breninog prvog menadžera, usmjeravajući njenu karijeru u nastajanju. On ju je upoznao s renomiranim kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom, koji je zaslužan za skladbe za njen album prvijenac u izdanju PGP RTS-a. Album se sastojao od deset pesama: Čačak, Otišla si salaša, Nema sreće bez ljubavi, Kokoška snela jaje, Moj deda je bio gospodin, Lala iz Banata, Ljubi me, Omere, Žeravica, Daleko je moja mala. , sanjam snove. Emisiju Lira odlučili su preimenovati u Slatki greh. Posebno je jedna pjesma, “Čačak”, izazvala pozornost kada je bend sudjelovao u emisiji “Hit parada”, ali snimka nije emitirana zbog gole kostime. No, Milovan Ilić Minimaks to je predstavio u svojoj emisiji i Breninom nadimku dodao pridjev “lijepa”.

Godine 1982. pojavila se u prvom dijelu kultnog filma “Tesna koža”, gdje je glumila samu sebe i izvela pjesmu “Mile voli disko”. Među raznim duhovitim scenama posebno se izdvojila ona kada je Srećko Šojić spomenuo “Lijepu Brenu za četiri osobe”. Njezin drugi album predstavljen je 1983., a na njemu je sudjelovala ista skupina suradnika kao i na njezinom debi albumu. Popis pjesama činile su: Mile voli disko, Duge noge, Lady from London, Danas ja plačem, a sutra ćeš ti, Došlo je vrijeme da odeš, Cini Gajle, Nema jučer, nema sutra, Vara nas ovaj život, Bilo je jučer za tebe sve bih dao, Ilijo, mori, bekrijo. Naime, početni trio pjesama izazvao je posebnu pozornost.