U vreme oskudice na zabačenim ruskim vrhovima pojavio se mladić po imenu Mijajlo, čije lice je zračilo blistavošću, a držanje odisalo gracioznošću. Kremanskim prorocima, Milošu i Mitaru Tarabiću, posvećena je obimna literatura, beležeći njihove izuzetne darove predviđanja. Zaharije Zaharić, seoski prota, pomno je dokumentovao njihove vizije.

Kremanski kamen, koji se smatra izvorom posebnih sposobnosti, zajedno s mističnom kuglom vulkanskog kamena u rezidenciji Tarabića, čini ovu regiju posebnom. Glasine o misterioznoj radijaciji koja sprečava snimanje regije satelitom dodatno doprinose mitologiji ovog mesta.U “Kremanskom proročanstvu” Zaharića nalazi se mnoštvo istorijskih događaja, sa fokusom na predviđanjima vezanim za sadašnjost. Rukopis otkriva kako su Tarabići tačno predvideli događaje kao što su raspad Jugoslavije, NATO bombardovanje Srbije i smanjenje granica zemlje.

Pored preciznih predviđanja, “Kremansko proročanstvo” nudi i živopisan prikaz duha vremena, otkrivajući kako su vlasti u Srbiji nastojale prikriti ova proročanstva, ali su neki fragmenti ipak isplivali na površinu.Tekst dalje opisuje neke od specifičnih vizija koje se odnose na sadašnjost, uključujući računare, televizore, degradaciju životne sredine, nesporazume, energetske promene i sticanje znanja.

Zatim se prelazi na priču o Mijajlu, mladiću koji će izroniti među ruskim vrhovima u vreme oskudice. Njegovo božansko prisustvo donosi transformaciju, uklanjanje razlika između bogatih i siromašnih, stvaranje raja na zemlji, te zajednički jezik i religiju u Carigradu. Mijajlo obavlja svoju misiju, donoseći harmoniju i radost, nakon čega odlazi na nebo.Tekst završava porukom o potrebi za racionalnim dijalogom i odbacivanju nasilja kako bi se postigla univerzalna ljubav i razumevanje među ljudima.Na kraju, Mijajlo će, zadovoljan ispunjenom misijom, otići na nebo, dok će ljudi govoriti jedinstvenim jezikom i praktikovati istu religiju.