Velike zvezde iz prošlih vremena na našim prostorima žive prilično skromnim životima. Nažalost, oni baš i nemaju tu sreću kao holivudski glumci da uživaju u milionima, nego većinom na kraju žive od naših prosečnih penzija.

Mira Banjac, poznata i kao Mirjana T. Banjac, cijenjena je srpska glumica u polju kazališta, filma i televizije, s odanim sljedbenicima koji obuhvaćaju nekoliko generacija.

Rođena 4. studenog 1929. u Erdeviku, ova žena trenutno ima 94 godine. Unatoč godinama, ostaje živahna i aktivno sudjeluje u filmovima i serijama. Trenutno živi u Novom Sadu sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem.

Mira Banjac, proslavljena glumica, sa sinom, kao što smo već spomenuli, živi u mirnom dijelu Novog Sada. Mještani u susjedstvu nedavno su raspravljali o njoj.

Unatoč tome što je ove godine na pragu 93. godine, Mira Banjac odiše istom živahnošću kao dijete. Svaki put kad je ugledate, oči joj zablistaju zaraznim užitkom, bez obzira na to koliko joj je naporno pomicanje.

Njen sin često primjećuje kako je nestašna, dok je preklinje da se skrasi jer postoje određene stvari koje fizički ne može pratiti. Iako joj možda nismo ravne, ona uvijek ima svoje ugodno ponašanje, pruža ruku i razgovara s nama. Kao što svjedoči jedna susjeda, “ona je uvijek ljubazna i pažljiva”, dok se prodavačica javlja, izražavajući slaganje.

Mirini posjeti su rijetki i obično ne sami. Preporučljivo je napraviti kontrolni popis za svog sina, jer žena koja pomaže u kućanskim poslovima može ići s njom. Svjestan sam da kad god ide u kupovinu traži cigarete i voće. Nadalje, unatoč tome što su joj medicinski stručnjaci savjetovali da prestane pušiti, ona to odlučno odbija učiniti.

Iako je imala život pun izazova, odlučila je ne govoriti o tome. Umjesto toga, odiše pozitivom i uvijek je viđena s osmijehom. Osim toga, obaviješteni smo da je uspješno naučila tekstove za svoje nadolazeće snimke.

Iščekivanje njezine uloge u “Igri sudbine” je veliko, jer smo čuli da će snimanje uskoro početi. Oni koji je poznaju, poput Dragana, potvrđuju njezinu inherentnu kompetentnost, koja ju je odmalena potaknula na velika postignuća.

Stan Mire Banjac može se pohvaliti zavidnom lokacijom, što joj omogućuje da prošeće do raznih atrakcija kao što su kazalište i galerije, ali i užurbane tržnice, gdje je uvijek dočekaju srdačno dobrodošli prodavači. Zanimljivo je da je njezinu rezidenciju samo jednom posjetila televizijska ekipa, što je dokaz njezine snažne želje za privatnošću.

Počevši svoju televizijsku karijeru 1964. godine, dobila je ulogu u filmu “Boj na Kosovu”. Tijekom svoje karijere pojavila se u više od 160 uloga u raznim televizijskim emisijama, filmovima i kratkim filmovima.

Neki je se možda sjećaju kao Marije iz istoimene serije ili kao Danice Čvorović iz “Balkanskog špijuna”. Mlađa publika možda je najviše pamti kao Ružicu Sinđelić iz serije Vratiće se rode.

U djetinjstvu je kao djevojka stupila u Prvu proletersku brigadu. Zasluge što su joj to omogućili pripisuje Dragutinu Gostušku i Predragu Tasovcu. U okviru brigade bila je pripadnik kulturnog odeljenja i s njima je išla na put na Sremski front. Nakon rata vratila se kući i izvanredno završila studij.

Njezin izniman talent prepoznao je profesor koji ju je potaknuo da se prijavi na Državnu glazbenu školu u Novom Sadu. Unatoč zahtjevnom prijemnom ispitu, primljena je i na kraju diplomirala 1950. godine.