Brak Vlade i Snežane Divac izdvaja se kao jedan od najstabilnijih, trajajući decenijama unazad. Spojili su se u braku 1989. godine, a iako su se nekoliko godina unazad širile glasine o njihovom mogućem razvodu, par je pokazao da je njihova ljubav jača nego ikad.

Snežana, poznatija kao Ana, predstavlja inspiraciju za mnoge žene. Ona je odlučila da voli sebe onakvu kakva jeste, da uživa u tome i da to podeli sa svetom. Pre nekoliko godina, dok je letovala u Crnoj Gori, Ana je na Instagramu objavila fotografiju u kupaćem kostimu uz poruku: “Body positivity je moj novi stav. Prihvati svoje telo. Prihvati sebe. Prihvati život.” Na slici se vidi opuštena, neopterećena žena koja jednostavno uživa u životu, što izgleda prelepo.

Ana Divac ima 57 godina i predstavlja pravi primer žene koja se ne obazire na očekivanja društva, koja ne teži da se dopadne ili da zadovolji tuđe standarde. Ona živi život po svojim pravilima. Putuje, uživa u avanturističkim sportovima, provodi vreme sa porodicom i prijateljima, unapređuje sebe, volontira, fizički je veoma aktivna, i uživa kako u prirodi tako i u druženju sa prijateljicama. Ona je jedna od retkih žena koje, uprkos godinama i društvenim pritiscima, svakodnevno ruše stereotipe.

“Jedan od izazova s kojima se suočavam već 15 godina je borba sa bolešću koju tek sada počinjem da regulišem”, rekla je ona za “Puls” i dodala: “Konkretno se ne zna. To je problem. Lekari ne mogu da utvrde šta mi je. Zbog toga nisam ni izlečena. Svi imamo svoje muke, a ovo je moja… Ali sam naučila jednu stvar, i to kroz mnogo bola i muka. Što više uspeha postižete u životu, to se suočavate sa više problema. Ali to ne sme da vas zaustavi u onome što radite. Život je kratak, trebamo se boriti i ostaviti nešto lepo iza sebe.”

BONUS TEKST

Ova izuzetno lekovita biljka je široko rasprostranjena u istočnim i centralnim delovima Azije, gde je poznata kao čudotvorni koren. Koren žen-šena ima karakterističan cilindričan oblik koji podseća na ljudsko telo. Postoje oni koji su svoj život posvetili traganju za čudotvornim korenom koji što više liči na ljudsko telo, jer se veruje da mu je tada lekovita moć veća. Zbog dugogodišnje eksploatacije, ova biljka je gotovo iskorenjena na svojim prirodnim staništima u Kini.

Pozitivni efekti primene žen-šena su mnogobrojni. On se tradicionalno koristi kao psihofizički tonik i stimulans, poboljšavajući otpornost organizma na stres i bolesti. Takođe, odlaže pojavu zamora i poboljšava fizičke sposobnosti.

Žen-šen je deo ishrane i lečenja već više od 5000 godina, a kineska medicina ga smatra čudotvornim. Različite vrste žen-šena, koje se danas mogu naći u širokoj prodaji, potiču iz Koreje, Kine, Amerike i Sibira, sve su iz porodice Araliaceae. Iskustvo vezano za ovu biljku pokazuje da pozitivno utiče na mentalnu i fizičku snagu, pružajući blagotvorno dejstvo na ljudski organizam.

Drevni istočnjački zapisi, od kineskih lekara, opisuju koren ove biljke kao “biljku koja leči sve” i “koren života”. Smatra se da usporava proces starenja, čuva i vraća telesnu i mentalnu snagu. Stručnjaci pripisuju vitalnost i dugovečnost Kinezima upravo redovnom konzumacijom ovog čudotvornog korena.

Žen-šen uspešno normalizuje funkcije organizma poremećene usled stresa, podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod muškaraca, otklanjajući mušku impotenciju.

Sibirski i indijski žen-šen imaju dodatne karakteristike. Sibirski žen-šen, na primer, jača imunološke funkcije organizma i preporučuje se kao preventiva protiv prehlade i gripa. Nedavna naučna istraživanja pokazuju da sibirski žen-šen ima pozitivan uticaj na dugotrajno lečenje težih oblika bolesti imunog sistema, kao što su autoimuna oboljenja, lupus, HIV infekcija i sindrom hroničnog umora.

Indijski žen-šen, poznat kao ašvaganda, deluje kao sredstvo protiv stresa koje umiruje, ali istovremeno daje energiju organizmu. Ašvaganda čisti organizam i preporučuje se u kombinaciji sa đumbirom radi boljeg varenja.

Žen-šen se preporučuje za širok spektar stanja i bolesti, uključujući sportiste, osobe koje obavljaju teške fizičke poslove, obolele od respiratornih bolesti, artritisa, infekcija, kao i osobe sa slabom cirkulacijom, problemima varenja, PMS-om, impotencijom, nesanicom, depresijom i hroničnim umorom.

Ovaj čudotvorni koren priprema se kao čaj ili dodatak drugim čajevima, sa dozom od 1-2 grama suvog korena svakog dana. Važno je napomenuti da visoke doze žen-šena mogu sniziti krvni pritisak, dok niske doze mogu ga povisiti. Stoga je bitno koristiti ga pažljivo i pratiti reakciju organizma. Takođe, ekstrakti u obliku tableta, kapsula ili tinktura su jednako delotvorni i koriste se na prazan želudac, sa dosta tečnosti, kako bi se u potpunosti iskoristila njihova lekovita svojstva.