Šejla Zonić, talentirana glazbenica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja se školovala u Sarajevu, imala je privilegiju da joj mentorica bude Svetlana Ceca Ražnatović, poznata mentorica ovogodišnjeg pobjednika glazbenog natjecanja “Zvezde Granda”.

  • Sama činjenica izazvala je brojne komentare korisnika društvenih mreža, koji čvrsto vjeruju da je sada savršena prilika da Ceca pokaže svoj talent u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu. Jesmo li na ivici da svjedočimo Cecinom dugoočekivanom nastupu u Sarajevu? Obožavatelji se nestrpljivo raspituju o početku prodaje ulaznica za Cecin nastup u sarajevskoj Zetri.

Oduševljeni simpatizeri na društvenoj mreži Iks izražavaju radost uzvikujući „Je li konačno došlo vrijeme da zagrlimo Cecu u Sarajevu? Unatoč tome što je voljena umjetnica sa značajnom bazom obožavatelja u Bosni, Ceca je bila predmet dugotrajnih napada. Začudo, dugi niz godina nije održala niti jedan koncert u regiji. Jedini izuzetak od toga bio je koncert Aleksandre Prijović u sarajevskoj Zetri, što je rezultiralo potpunim haosom u gradu na Miljacki zbog reklame za događaj u Istočnom Sarajevu.

  • Ceca nije snosila nikakvu krivnju za napade bosanskih medija na nju, a sve zbog puke promocije njezinog koncerta u Istočnom Sarajevu 23. prosinca putem video projekcije u Zetri. Domaći mediji istaknuli su iznenadnu pojavu Cecinog lika unutar dvorane, što je prvi put reklamiranje njezinog koncerta u Sarajevu. Nazivajući je suprugom zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana, ovaj opis je izazvao veliku paniku na Baščaršiji.

Da ne gaji nikakav animozitet prema Bošnjacima, svjedoče i Cecine izjave tijekom natjecanja o snahi Šejli Zonić, ali i drugim kandidatkinjama iz BiH. U vrijeme kada je Šejla trebala cvjetati i zračiti, bio mi je nevjerojatan izazov svjedočiti kroz što je prolazila. Ovaj izvanredni talent, koji je slučajno ušao u moj život, bio je podvrgnut nesretnim okolnostima rata i političkih previranja koja ga okružuju.

  • Zajednički smo odlučili šutjeti o svim gadostima kojima je bila izložena. Mogao sam pokrenuti kampanju da je obranim, ali oboje smo odlučili šutjeti. Ja sam je umirio rekavši: “Šejla, niko ti ne može osporiti dar koji ti je Bog podario i niko nikada nije trijumfirao nad Bogom.” Ljudi s dobrim namjerama i zdravim rasuđivanjem uvijek će slijediti svoja srca, umjesto da dopuste drugima da manipuliraju njihovim mislima.

To je doista sramotno i odvratno. Vjerujem da je pravda pobijedila, kao što i treba, a to je i ishod ove situacije, navodi se u Cecinoj izjavi za Kurir. Nekoliko dana u medijima se naveliko spekuliralo o eventualnom Cecinom dolasku na pobjednički koncert u Tuzli, ukoliko Šejla bude pobjednica “Zvezda Granda”. Odgovarajući na negativne komentare, poznata folk diva ih je odbacila kao zlonamjerne. U nedavnom intervjuu za Grand, folk diva je izrazila zadovoljstvo raspletom događaja, ističući važnost istinoljubivosti.

  • Odluka o tome hoće li se održati koncert u Tuzli od minimalnog je značaja u odnosu na potencijal mlade žene da ostvari uspješnu karijeru i producira autentičnu glazbu. Bosna i regija su s pravom prepoznali njihov talenat i pravedno ih nagradili, što je rezultat za svaku pohvalu. Diva priznaje da joj nije namjera nikoga uvrijediti, ali smatra da ove dvije osobe doista zaslužuju biti prepoznate kao vrhunske izvođačice. Oduševljena je što publika ima pronicljiv sluh i može razlučiti što je ispravno. Diva to doživljava kao manifestaciju božanske pravde, koja joj donosi neizmjernu sreću.