Baka Munira iz jednog bosanskog sela prošla je kroz životnu golgotu. Sudbina joj je bila u rukama drugih, a ne u njenim. Pristala je da ostane u lošim bračnim uslovima, a evo zbog čega. Nakon svih životnih nedaća, rada do iscrpljenosti, tuge i suza, Munira je odlučila podeliti svoju priču za Bosansku seharu. Ova starica, sa svojih 80 godina, kroz život se borila sama i stara. Za svoju ekstremno malu penziju kaže: “Koliko je, neka je, neka dugo traje”. Ima ćerku u Danskoj koja je posećuje tri puta godišnje, i još jednu u Americi koja dolazi ređe. Ukupno je rodila četvoro dece.

Baka je iz Osata, a njen muž iz Žepe. Sreli su se na jednom veselju na pola puta između njihovih kuća. U šestom razredu, sa samo 13 godina, njen brat je odlučio da je uda za tog čoveka. “Brat me je udavao. Bila sam u šestom razredu.” Na veselju su svi bili pijani, uključujući njenog brata i budućeg svekra. Brat je odlučio da je uda za sadašnjeg muža, iako je ona bila tek dete. “Otišla sam na sastanak sa mužem i rekla mu da ne mogu da se udam za njega dok ne pitam majku.”

Kada se udala i preselila u muževljevo selo, govorili su da joj je suprug doveo neko dete. “Nisam htela ni čuti za udaju jer nisam ni znala šta je to. A moj brat je tada glumio Boga i rekao mi da je on Bog i da je odlučio da me uda sa 13 godina.” Plakala je na putu do majke. Kada se udala, svekar i svekrva su je sjajno prihvatili. “Kada sam došla kod svekrve, ona me je grlila i ljubila.” Imala je velikih problema sa mužem koji se predao alkoholu. “Brat me je udao pijanog. On je samo pio. Bio je veliki alkoholičar. Od toga je i umro.” “Mene su voleli svekar i svekrva, zato sam ostajala sa mužem iako mi nije bilo dobro sa njim. Zbog svekrve sam ostala, jer mi je pomagala oko dece. Tukao me je, a ja sam ostajala zbog svekrve.”

BONUS TEKST

Celer kao lek

U narodnoj medicini celer se najcesce upotrebljava za ciscenje organizma (posebno krvi), jacanje nerava i kao lek za bolesti besike jer podstice izlucivanje morkace. Celer takodje prociscava jetru, snizava secer i krvni pritisak. Sadrzi vrlo malo kalorija pa je korisna namirnica za vreme dijete. Najkorisniji je ukoliko se jede sirov a ne preporucuje se osobama sa obolelim bubrezima i trudnicama.

Celer i limun protiv povisenog holesterola

Za pripremu ovog napitka od celera i limuna potrebno je:

– 3 limuna
– 500 grama svezih listova i stabljika celera
– 1 litar vode

Priprema:

Vodu prokuvati i ostaviti da se ohladi.
Limun dobro oprati, iseci ga na komade, sve zajedno sa korom. Celer takodje na grubo naseckati. Sada limun i celer dobro samleti (najbolje u blenderu). Kada se dobije fina kasasta masa preliti je prokuvanom vodom i dobro izmesati.
Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noci a ujutru procediti i napitak naliti u staklenu flasu.
Piti ujutru i uvece po 0,5 dl napitka, pre jela.

Ovaj napitak protiv povisenog holesterola nema nezeljenih efekata a cesto moze sniziti i nivo triglicerida u krvi. Pozeljno je za vreme ove vrste lecenja izbegavati slatko. Nakon 2-3 meseca proveriti nivo holesterola.
Ako je moguce napitak pripremati od neprskanog limuna.