Iako simptomi proširenih vena i drugih upalnih bolesti povezanih s venama možda nisu uvijek očigledni, ključno je potražiti liječničku pomoć ako osjetite barem dva od sljedećih znaka. Ova stanja pogađaju veliki broj osoba i njihovi simptomi se možda neće odmah otkriti golim okom.

Prema medicinskim stručnjacima, problemi s venama nastaju kada se krvni sudovi odgovorni za nošenje deoksigenirane krvi natrag u srce upale i njihovi zidovi su oštećeni. To dovodi do nakupljanja krvi, što dovodi do otoka i raznih komplikacija. Suprotno popularnom mišljenju, proširene vene nisu samo briga starijih osoba; mogu uticati i na mlade i zdrave ljude. Određeni faktori, kao što su produženi periodi stajanja, mogu povećati vjerovatnoću razvoja ovih stanja, pri čemu su žene podložnije u odnosu na muškarce. Osim što uzrokuje oštećenje zidova vena, upala može poslužiti i kao maska ​​za trombozu, stanje koje se može prepoznati po crvenilu kože i prisutnosti čvrstih “kvržica” ispod površine kože.

Ključno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s trombozom, jer ona može imati značajan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje.  U određenim slučajevima, prisutnost čira na koži može uzrokovati bol i nelagodu, zbog čega je potrebno hitno potražiti liječničku pomoć. Ako osjetite nelagodu i težinu u nogama, posebno pred kraj dana, to može biti indikacija da je potrebna medicinska konsultacija. Važno je napomenuti da se ovi simptomi mogu javiti i bez vidljivih promjena na koži.

Ukoliko primetite dva simptoma sa gore pomenute liste, kao što su i težina i bol, pored prisustva površinskih promena na koži, preporučljivo je potražiti medicinsku pomoć. U takvim slučajevima, možda će biti potrebno konsultovati specijaliste koji je specijalizovan za lečenje problema vezanih za vene.