Od 1. juna tržište na Kosovu i Metohiji potpuno je zatvorilo vrata za srpske proizvode. Međutim, uprkos ovom značajnom zastoju, proizvođači iz južne srpske pokrajine neustrašivo promovišu svoju robu u centralnoj Srbiji i doživljavaju izuzetne trijumfe. Primer toga može se videti sa sokom gnjilanskog proizvođača, koji sada krasi police prodavnica u Beogradu.

Zahvaljujući odsustvu dodatnih troškova, cena ovog soka je nenadmašna i kreće se između 139 i 169 dinara za pakovanje od dva litra. U međuvremenu, nacionalni zahtevi koje je nametnula Priština nisu sprečili kosovske proizvođače da efikasno plasiraju svoju robu kupcima koji žive u centralnoj Srbiji. Zanimljivo je da naša država nije preduzela nikakve uzvratne mere, omogućavajući da se roba sa Kosova i Metohije bez ikakvih dodatnih troškova distribuira širom Srbije. Uprkos odluci Aljbina Kurtija da nekoliko meseci uvede ograničenja na uvoz srpske robe, proizvođači sa Kosova i dalje uspevaju da prodaju svoje proizvode u užurbanom gradu Beogradu.

Jelena S., meštanka okruga Karaburma u Beogradu, nedavno je u obližnjoj prodavnici kupila flašu kosovskog soka. Okolnosti oko toga kako se ovaj proizvod mogao prodati u glavnom gradu i ko je odobrio njegovu prodaju ostaju obavijene velom nejasnoća. Ipak, Jelena često posjećuje upravo ovu radnju zbog pogodne lokacije u njenom susjedstvu. Na jednom od svojih šoping putovanja, primijetila je novu sortu sokova s ​​malo drugačijim pakiranjem i povoljnijom cijenom.

Zaintrigirana perspektivom, odlučila je kupiti i arome zelene jabuke i breskve. Sok od zelene jabuke koštao je 139 dinara, dok je sok od breskve koštao 169 dinara za izdašno pakovanje od 2 litra. Znatiželja ju je nadvladala i ona je zaronila u poreklo ovih sokova po konkurentnim cenama, da bi otkrila da su proizvedeni u Gnjilanu na Kosovu.