Sa dolaskom ljeta, brojni pojedinci se još uvijek bore da skinu višak kilograma za koje su se nadali da će izgubiti. Uprkos obilju dijeta koje kruže internetom, čini se da nijedna od njih ne daje zapažene rezultate. Ova nevolja proizlazi iz činjenice da se većina nas slijepo oslanja na ove dijete, a da zapravo ne provjeravamo njihovu učinkovitost ili tražimo savjet stručnjaka.

Shodno tome, veoma je preporučljivo konsultovati profesionalce i uključiti se u detaljne rasprave o takvim stvarima. Pored naše zemlje, postoje brojne druge nacije širom svijeta koje se bore s pitanjem gojaznosti. U prilog ovoj tvrdnji možemo se osvrnuti na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji otkrivaju da Amerikanci imaju najveći udio gojaznih pojedinaca u odnosu na bilo koju drugu naciju u svijetu. Da bismo rasvetlili ovu temu, udubimo se u uvide Saše Plečevića, poznatog srpskog lekara i nutricioniste, koga od milja nazivaju i srpskim doktorom Filgudom. Plečević čvrsto tvrdi da je pokušaj smršavanja od 15 do 20 kilograma u samo mjesec dana nedostižan cilj; međutim, on vjeruje da je zaista moguće izgubiti do 5 kilograma u roku od mjesec dana.

Prema njegovoj preporuci idealno je doručkovati oko 9 sati ujutro, a oko podneva slijedi lagana užina od voća ili jogurta. Najobimniji obrok u danu, kako predlaže, treba konzumirati oko 15 sati, dok se osvježavajuća užina od voća i povrća preporučuje oko 18 sati.

Za optimalnu probavu i apsorpciju ishrane, on savetuje da se u večeri uživa između 19 sati. i 20 sati, nakon čega se ne savjetuje daljnja konzumacija. Radoznali smo da znamo o vašim vlastitim navikama u ishrani i vremenu obroka, pa slobodno podijelite svoja iskustva i razmišljanja u odjeljku za komentare ispod.