Iako se mnogi slučajevi gripe i prehlade mogu adekvatno liječiti kod kuće, medicinski stručnjaci upozoravaju da virus gripe ima sposobnost prerasti u upalu pluća, osobito u trenutnim izazovnim okolnostima kada se pojačava utjecaj tekuće pandemije COVID-19.

Uznemirujuća priča 37-godišnjeg pojedinca služi kao jasan podsjetnik na potencijalnu devastaciju koju može izazvati čak i najobičniji virus. Ova je osoba za dlaku izbjegla gubitak noge nakon što je izdržala tjedan dana od groznice i pokazivala sve klasične simptome virusne infekcije, samo da bi razvila trombozu. Srećom, medicinski stručnjaci s VMA su uskočili i uspješno spasili ud. Dr Radmila Šehić u razgovoru za Kurir tvrdi da su rinovirusi, koji primarno napadaju gornje respiratorne puteve, uz gripu i stalnu prisutnost COVID-19, trenutno vrlo rašireni. Međutim, njihov utjecaj nije tako zastrašujući kao prije tri godine.

Prema riječima dr. Šehića, uočljiva je razlika između gripe, prehlade i COVID-19. Za razliku od obične prehlade, koja može uzrokovati začepljenost ili curenje nosa, ona ne ometa sposobnost pojedinca da obavlja svoje dnevne zadatke. Dok se druženje obeshrabruje, obična prehlada općenito je benigna i njezini su simptomi često povezani s drugim respiratornim virusima. Nema trajnih učinaka, iako pojedinci mogu doživjeti više infekcija tijekom godine. Nasuprot tome, mnogi se ljudi odlučuju na cjepivo protiv gripe kao preventivnu mjeru. Virus gripe prvenstveno utječe na dišni sustav, što rezultira upornim i dosadnim kašljem.

Nadalje, utječe na autonomni živčani sustav, što dovodi do osjećaja vrtoglavice i nelagode u zglobovima. Ključno je priznati da visoka tjelesna temperatura, koja obično prelazi 38 stupnjeva, služi kao istaknuti pokazatelj gripe i obično se smanjuje kada prijeđe ovaj prag. Antibiotici su neučinkoviti protiv ovog virusa jer se ne bore protiv virusnih infekcija. Međutim, ovaj specifični soj virusa cilja na trepljasti epitel, stvarajući pogodno okruženje za rast bakterija. Posljedično, bakterijske infekcije poput bronhitisa i upale pluća mogu se manifestirati u donjem dišnom sustavu.

Kada je riječ o upali pluća, bolest može perzistirati i napredovati u teže stanje koje zahtijeva pojačanu medicinsku intervenciju. Osobe koje su imale upalu pluća često razviju dugotrajnu osjetljivost, što rezultira trajnim oštećenjem pluća. Na gripu su posebno osjetljive starije osobe, osobe s respiratornim problemima te osobe na intenzivnoj terapiji. No, dr. Šehić naglašava da je posljednjih godina utjecaj Covid-19 na organizam značajan. U usporedbi s gripom, Covid-19 predstavlja složeniji klinički profil. Virus posebno cilja na organe i tkiva, pogoršavajući postojeća stanja. Na primjer, osobe s prethodnim problemima cirkulacije mogu doživjeti pogoršanje ovih problema nakon zaraze Covid-19. Također se mogu pojaviti neurološke komplikacije, tijekom i nakon infekcije Covidom-19, što dovodi do infekcija i teške neurološke boli koji zahtijevaju hitno liječenje. Nadalje, Covid-19 predstavlja rizik za osobe sa srčanim bolestima jer izravno utječe na srce.