Od njezine prethodne karijere agenta za nekretnine do sadašnje posvećenosti danskoj kraljevskoj obitelji, postalo je očito da se njezin suprug nemilosrdno ponaša prema princezi Meri. Nakon objave vjeridbe danskog prijestolonasljednika Frederika i Australke Mary Donaldson, prisjetila se svog prvog sjećanja na kraljevsko domaćinstvo.

  • Nije iznenađujuće, njezino se sjećanje vratilo na televizijsko emitirano vjenčanje Lady Diane i princa Charlesa 1981. Dok su mnoge djevojčice koje su odgajane na bajkama maštale o princu na bijelom konju i želji da postanu princeza, njoj takve misli nisu ni padale na pamet. Meri se prisjetila slike Diane kako graciozno šeta produženom grimiznom stazom, dok joj veo elegantno lebdi iza nje.

Međutim, Merine težnje nisu bile u skladu sa željom da postane princeza. Umjesto toga, imala je čvrste snove o karijeri veterinarke. U rujnu 2000. priča o njihovoj vezi odvijala se unutar zidova puba, a od tada je obišla cijeli svijet, plijeneći pozornost nadaleko. Još od svoje udaje za princa prijestolonasljednika Frederika 2004. godine, Maria Donaldson se svim srcem posvetila iskorištavanju svoje uloge princeze od Danske kako bi zagovarala ciljeve koji za nju imaju golemo značenje.

  • Njezin primarni fokus obuhvaća ravnopravnost spolova i održivost. Rođena 5. veljače 1972. u Hobartu u Australiji, Mary Elizabeth Donaldson najmlađa je od četvero djece. Njezin otac, John Donaldson, bio je profesor matematike iz Škotske, dok je njezina majka, Henrietta Clark Donaldson, radila kao tajnica na fakultetu. Obitelj je 1960-ih emigrirala iz Edinburgha i 1975. godine postala australsko državljanstvo.

Kao istaknuta sportašica, stekla je značajna priznanja kao jedna od najuglednijih učenica tijekom svog srednjoškolskog razdoblja. Naime, bila je cijenjena kapetanica ženskih hokejaških i plivačkih timova, pokazujući svoje iznimne vještine vođenja. Nadalje, iskazala je izuzetan talent u jahanju. Uz bavljenje sportom, zaronila je i u carstvo glazbe, savladavši klavir, flautu i klarinet, koje i dan danas izvrsno svira. Nakon pohađanja Hobart Matriculation Collegea, gdje je aktivno sudjelovala u košarkaškom timu, uspješno je završila studij na Sveučilištu Tasmanije 1994. godine, stekavši diplomu iz trgovine i prava.

  • Nakon što je diplomirala, princeza Mary započela je novo poglavlje svog života preselivši se u Melbourne. Tamo je dobila mjesto u cijenjenoj međunarodnoj reklamnoj agenciji, što je označilo početak njezine karijere u odnosima s javnošću. Na kraju ju je profesionalni put doveo do konzultanta za Microsoft Business Solutions u Danskoj. U listopadu 2000., tijekom Olimpijskih igara u Sydneyu, u Australiji, njezin se život preokrenuo kada je u hotelskom kafiću naišla na mladića po imenu Fred.

Nije ni slutila da će ovaj slučajni susret imati dubok utjecaj na njezinu budućnost. I Meri i Frederik slučajno su bili u pratnji svog društva u kafiću, gdje ih je dočekao i Bruno Gomez-Asebo, koji je slučajno bio nećak španjolskog kralja. Kako je večer odmicala, Meri i Frederik postali su potpuno zadubljeni u svoj razgovor, nesvjesni prisutnosti drugih oko sebe. Ovaj će susret u konačnici oblikovati tijek njezina života, navodeći je da krene na putovanje u Dansku i prigrli novu priliku za posao.

  • Prvi susret bio je skroman. Bez mog znanja, nosio je titulu danskog plemića. Tek nakon trideset minuta kada mi je prišao jedan pojedinac, ispitujući moju svijest o identitetu prisutnih, shvatio sam istinu. Danska princeza ispričala je ovo sjećanje. Tek u travnju 2003. službeno su priznali i prihvatili postojanje svoje veze.

Meri je priznala da je prisustvo u Frederiku ispunjava radošću. Njegova inteligencija, ljubaznost i duhovitost neizostavne su osobine koje pridonose ovom osjećaju. Danska kraljica Margareta javno je priznala njihovu ljubavnu vezu, što je potaknulo nagađanja o skorim zarukama. Nakon šest mjeseci, palača je službeno objavila da je kraljevsko vjenčanje zakazano za sljedeće proljeće. Frederik je svojoj voljenoj poklonio prsten ukrašen dijamantom i rubinima, koji simboliziraju nijanse na danskoj zastavi.