Voja Brajović, poznat po ulozi Tihog u seriji “Povratak otpisanih”, iskazuje se kao glumac sa neobičnim putem do uspeha. Malo je poznato kroz kakve nedaće je prolazio od najranijeg detinjstva do visina na kojima se danas nalazi, kao jedan od istaknutih glumaca bivše Jugoslavije.

Rođen u Beogradu, 11. maja 1949. godine, Voja potiče iz porodice čiji su oba roditelja bila partizani tokom Drugog svetskog rata. Međutim, zbog političkih razloga, porodica je bila progonjena, te su se preselili u Valjevo. Voja je gotovo prvi put upoznao oca kada je ovaj izašao iz zatvora.

Proslavio se ulogom Tihog u seriji “Povratak otpisanih”, koja je zacementirala njegovu karijeru i ostavila trajni pečat. Za njegovog Tihog su uzdisale sve devojke, a Voja je, uz svog partnera Gagu Nikolića, postao jedan od najatraktivnijih glumaca jugoslovenske kinematografije. Nakon završenog Fakulteta dramskih umetnosti, Voja je potvrdio svoj zavodnički status ulogom profesora matematike u seriji “Bolji život”.

Voja se jednom prilikom prisetio radosti i borbe u seriji “Povratak otpisanih”, istakavši da od prvih honorara nije mogao da zaradi ni za osnovne potrebe. Redovan je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je odigrao brojne zapažene uloge. Pre gotovo dve decenije, suočio se s dijagnozom tumora na mozgu.

Samo dan pre zahtevne operacije, Voja je igrao u predstavi, prikrivajući svoje loše zdravstveno stanje. Njegova najveća borba započela je kada je primetio trnjenje u ruci, a nakon niza simptoma, odlučio je potražiti medicinsku pomoć. Dijagnostikovan mu je tumor na mozgu, ali srećom, otkriven je u ranoj fazi. Nakon uspešne operacije, Voja je počeo oporavak, odlučan da se vrati normalnom životu i svojoj ljubavi prema boksu.

Iako je imao propali brak s Ljiljanom, Voja ima sina Vukotu i ćerku Iskru. Nakon razvoda, pronašao je sreću u braku s glumicom Milicom Mihajlović, sa kojom ima sina Relju.

BONUS TEKST

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum-hidrogenkarbonat, je bijeli kristalni prah koji se koristi u različite svrhe širom sveta. Ovaj svestrani proizvod ima mnogo primjena u domaćinstvu, kozmetici, medicini i čak u kulinarstvu.

Evo nekoliko primjera kako se soda bikarbona može koristiti:

Čišćenje: Soda bikarbona je odličan prirodni abrazivni čistač. Može se koristiti za čišćenje sudova, površina u kuhinji, kade, sudopera, pa čak i za uklanjanje neugodnih mirisa iz frižidera ili tepiha.
Osvežavanje: Dodavanje sode bikarbone u kupku može pomoći u omekšavanju kože i osvježavanju tijela. Također se može koristiti kao sastojak u prirodnim dezodoransima radi neutralizacije mirisa znoja.
Medicinske svrhe: Soda bikarbona može imati blagotvoran učinak na probavni sistem. Konzumiranje otopine sode bikarbone može pomoći u ublažavanju žgaravice ili gorušice. Također se koristi u nekim slučajevima kao kućni lijek za ublažavanje svraba kože ili ublažavanje iritacije nakon uboda insekata.
Kulinarstvo: Soda bikarbona je važan sastojak u mnogim receptima za pečenje, posebno za kolače i peciva. Kada se kombinuje s kiselim sastojkom poput jogurta ili sirćeta, soda bikarbona reaguje i proizvodi mjehuriće ugljičnog dioksida koji pomažu u dizanju tijesta ili tijesta.
Higijena: Soda bikarbona se također može koristiti kao prirodni zubni puder za izbjeljivanje zuba ili kao sredstvo za ispiranje usta radi osvježavanja daha.
Ovo su samo neki od načina kako se soda bikarbona može koristiti u svakodnevnom životu. Njena široka primjena čini je nezamjenjivim sastojkom u mnogim domaćinstvima širom svijeta.