Predstavljamo vam pet klasičnih jela iz prošlosti koja su preživjela zub vremena i danas se često služe. Ova su jela jednostavna za napraviti i često ih se prisjećaju stariji naraštaji koji se rado prisjećaju kako su u djetinjstvu uživali u ovim jelima.

U prošlosti su financijski resursi bili oskudni, a internet nije bio dostupan kao alat za lociranje recepata. Posljedično, pojedinci su se morali zadovoljiti sastojcima koji su im bili pri ruci.

Doručci koje visoko cijenimo kao temeljni dio našeg naslijeđa i tradicije sastoje se od tri različite varijante. Unatoč činjenici da ne koriste skupe sastojke, oni služe kao dokaz da raskošan namaz ne zahtijeva takvu ekstravaganciju. Ovi se doručci prenose generacijama.

U prošlosti su naši prethodnici imali znatno manje mogućnosti nego mi sada, i kao rezultat toga, domaćice su se morale oslanjati na ono što je bilo dostupno kod kuće. Morali su svladati zanat stvaranja divnog obroka od nule za cijelu obitelj ni iz čega. Tako su nastala “sirotinska jela” koja se i danas pripremaju.

Dok mnogim starijim osobama ovo jelo može pobuditi lijepe uspomene na mladost, današnjoj djeci potpuno je strano.

Za jednostavan, a ukusan međuobrok trebat će vam kriška kruha, mast, mljevena crvena paprika i sol. Kruh obilato namažite svinjskom mašću i pospite mljevenom crvenom paprikom i soli, a količine prilagodite svojim željama. Uživajte u svojoj slasnoj poslastici!

Za pripremu započnite s rezanjem kruha na manje komade. Za dodatnu toplinu i teksturu razmislite o prženju kruha. Zatim nanesite sloj masnoće na svaki komad i pospite kombinacijom crvene, crne i slatke paprike te dodajte malo soli za okus.

Za početak uzmite stari kruh i izlomite ga na male komadiće. Zatim ga dodajte u kipuću vodu. Nakon toga zagrijte malo ulja ili masti i time prelijte kruh. Sve dobro izmiješajte, a po želji dodajte malo sira ili vrhnja. Po želji se umjesto vode može koristiti mlijeko. Osim toga, ovo jelo moguće je napraviti bez ikakvog ulja ili masti.

Započnite tako što ćete u zdjeli umutiti 3-4 jaja. Dodajte sol i papar za začin. Uzmite pripremljeni kruh i umočite ga, ili zarolajte, u smjesu od jaja. Zagrijte tavu s masnoćom na jakoj vatri. Kad se zagrije, stavite kruh u tavu i pržite ga dok obje strane ne poprime zlatnosmeđu boju.

Počnite ribanjem oguljenog krumpira. Nakon toga dodajte sol, papar i sitno narezan luk za okus. Nastavite s dodavanjem brašna i miješajte smjesu uz dodavanje vode dok ne dobijete gušću smjesu od tijesta za palačinke. Nakon što ste namastili tepsiju, izlijte smjesu u nju. Pecite na 250 C oko trideset minuta.

Da biste pripremili smjesu od brašna, počnite ulivanjem vode, male količine soli i ulja u veliki lonac. Zagrijte dok ne prokuha pa dodajte brašno ali ne miješajte. Ostavite brašno da odstoji na vrhu. Napravite otvor u brašnu i nastavite dodavati vodu dok kuha oko 25 minuta. Brašno će se postupno otopiti u kuhanoj smjesi. Kad se svo brašno skuhalo, drvenom kuhačom sve promiješajte i kuhajte još 3-4 minute, pazeći da se ne prekuha.