U teškom iskušenju od kojeg svaka majka strahuje, Joyce Curtis, podrijetlom iz Škotske, suočila se s razornim uvjerenjem da je njezin sin Nikola poginuo. Više od deset dugih godina nije bilo ni vida ni glasa o njemu, sve dok se nije dogodio nevjerojatan obrat sudbine. Nakon njihovog posljednjeg susreta 19. prosinca 2022., njezin je sin misteriozno ostao bez glasa.

  • Nakon toga je dobila vijest da je odlutao na ulice Francuske i Španjolske. Unatoč svim naporima, nije ga uspjela locirati. Puno prije telefonskog poziva 19. prosinca 2022., u kojem su je obavijestili da je živ i hospitaliziran u južnoj Francuskoj, već je ožalostila njegov gubitak. Početni glas s druge strane pripadao je medicinskoj sestri, a zatim njezinom sinu koji joj je prenio vijest.

U iskrenom videu koji je podijelio na Facebooku, izrazila je svoju nevjericu i početnu pretpostavku njegove smrti zbog utjecaja covida i okolnih okolnosti. Prošla je kroz proces tugovanja, oplakujući njegov gubitak. Međutim, kada je primila poziv u kojem su je obavijestili da je preživio, bila je izvan sebe od šoka. Emocije su je iscrpile, što je dovelo do dana ispunjenog suzama.

  • Ova neočekivana vijest unijela je neizmjernu radost u njezinu božićnu sezonu, osobito zato što je ranije u lipnju doživjela gubitak supruga. Nakon što je ostao bez posla, Nikola je imao jaku želju krenuti na putovanje. Patnje obitelji počele su sredinom 2000-ih kada je Nikola otišao iz svog rodnog mjesta Glasgowa kako bi istražio razne dijelove Europe, nakon nesretnog gubitka svog zanimanja stolara.

Nakon nekog vremena, on se odvaja od svoje obitelji, zbog čega Joyce posumnja da je izdržao razdoblje beskućništva na ulicama Pariza. Godine 2009. majka ga je, osjećajući se bespomoćno, odlučila prijaviti kao nestalu zbog njegove dugotrajne odsutnosti bez ikakve komunikacije. Sljedeće godine Joyce se obratio britanskom konzulatu u Parizu, obavijestivši ih o Nikolinoj hospitalizaciji u Francuskoj.

  • Bez odlaganja, ona i njezin suprug krenuli su na putovanje kako bi ga posjetili, označavajući posljednji susret koji će imati s njim tijekom tog određenog desetljeća. Joyce je izvijestila medije da je 2010. godine primila dopis u kojem je bila obaviještena da je Nikola hospitaliziran u Francuskoj.

Nikola je prije toga bio odsutan duže vrijeme. Joyce je već prijavila njegov nestanak u Glasgowu godinu prije, jer se nije čula s njim nekoliko godina. Ona i suprug otputovali su u posjet Nikoli u bolnicu, što je bio ugodan ponovni susret. Odlučili su ga vratiti kući, ali neobjašnjivo, Nikola je ponovno nestao, ostavljajući Joyce u nedoumici zašto je nestao.

  • Sa zebnjom je iščekivala Nikolin povratak, u bolnici su je obavijestili da će biti otpušten nakon oporavka. Međutim, njezino će se iščekivanje na kraju pokazati uzaludnim. Nažalost, radost je bila kratkog vijeka jer je njezin sin nestao u razdoblju od 12 godina, tijekom kojih je bila lišena zvuka njegova glasa. No, tračak nade pojavio se kada je iz Francuske stigla nova poruka.

Tijekom mog posjeta Francuskoj, preuzeo sam inicijativu da mu kupim cipele i razne druge stvari, osiguravajući da ima odgovarajuću odjeću za svoj put kući. Međutim, po vlastitom povratku željno sam iščekivao njegov dolazak, ali sam ga uzalud čekao. Jasno se sjećam kako je tog kobnog dana padala kiša.

  • U pokušaju da prikupim bilo kakav trag informacija, marljivo sam kontaktirao sve zračne luke, očajnički tražeći potvrdu o njegovom odlasku. Nažalost, moji napori nisu urodili plodom. Od tog trenutka pa nadalje, ostali smo u stanju stalne neizvjesnosti, nikad nismo primili nikakvu daljnju komunikaciju ili ažuriranja.

Ovaj turobni izvještaj podijelila je majka. Dvanaest godina kasnije, Joyce je bila iznenađena kada je saznala da joj je sin još živ, jer joj se britanski konzulat još jednom obratio, obavijestivši je da je primljen u bolnicu u Francuskoj. Nakon telefonskog razgovora s njim, mogao sam osjetiti njegovo dobro.

  • Pitao sam: “Hoćeš li se vratiti, Niki?” na što je on odgovorio odlučnim “Da”. Nezamislive kušnje koje je izdržao teško su mi padale na pamet dok sam žudjela ponovno ga spojiti s njegovim voljenima. Odlučan osigurati njegov siguran povratak, krenuo sam na put u Francusku kako bih preuzeo njezina sina i vratio ga kući.