Važnost razumijevanja vaše krvne grupe ide dalje od samog čina davanja krvi. Vaša krvna grupa zapravo može pružiti vrijedne informacije o vašem cjelokupnom zdravlju i podložnosti raznim bolestima. Prisustvo ili odsustvo određenih antigena i Rh faktora određuju osam uobičajenih krvnih grupa u našem tijelu, a to su A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ ili O-.

Ovi antigeni imaju značajan uticaj na naše dobrobit, utičući na naše krvne sudove, neurone i trombocite. Istraživači su otkrili da određene krvne grupe mogu biti povezane s većim rizikom od razvoja određenih bolesti. Na primjer, osobe s krvnim grupama A, B i AB imaju veću vjerovatnoću da obole od srčanih bolesti zbog veće koncentracije proteina za zgrušavanje krvi u svom sistemu u poređenju sa onima sa tipom O.

Nedavne studije su čak otkrile da oni s krvlju tip O ima 15% veći rizik od umiranja od srčanih bolesti nego osobe s drugim krvnim grupama, djelomično zbog ove razlike. Razlog zašto osobe s krvnom grupom O imaju povećan rizik od krvnih ugrušaka je taj što njihova krv sadrži manje proteina koji pomažu u zgrušavanju. Ovaj nedostatak ih čini manje sklonim stvaranju štetnih krvnih ugrušaka.

Međutim, vrijedi napomenuti da je zgrušavanje krvi također bitno u sprječavanju prekomjernog krvarenja, stvarajući kompromis. Ključno je razumjeti da se krvni ugrušci i dalje mogu razviti zbog različitih faktora, a netačno je pretpostaviti da krv O krvne grupe osigurava potpuni imunitet od njih. Dr. Terry B. Gernsheimer, hematolog i direktor Službe za transfuziju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Washingtonu, savez za njegu raka u Sijetlu, savjetuje da ne pravite takve pretpostavke.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here