Alen Delon, francuski glumac rođen 8. novembra 1935. godine, ostvario je izuzetnu karijeru postavši jedan od najpoznatijih francuskih glumaca. Iako nije imao formalno glumačko obrazovanje, postao je simbol jedne ere, osvajajući srca žena širom sveta kao muškarac iz snova.Poznat po svojoj harizmatičnoj pojavi i intenzivnoj glumačkoj izvedbi, Delon je stekao međunarodnu slavu, posebno nakon filma “Bazen” koji mu je donio prepoznatljivost. Njegova karijera nije odmah procvetala jer su mnogi sumnjali da je previše zgodan za ozbiljan film, ali Delon je istrajao i pobedio.

Osim po glumačkom talentu, Delon je bio predmet ogovaranja i skandala. Bio je okružen divnim, strastvenim ženama, a život mu je bio ispunjen ljubavlju, novcem, alkoholom i oružjem. Izuzetno zgodan, Delon je privlačio pažnju, ali je istovremeno imao i težak karakter.

Jedan od ključnih trenutaka u njegovom životu bio je skandal koji ga je umalo doveo do zatvora. Optužen je za učešće u orgijama koje su završile ubistvom njegovog telohranitelja, ali ga je francuski predsednik Šarl de Gol spasao.

Delon je tokom karijere sarađivao s eminentnim rediteljima, gradeći reputaciju jednog od najprepoznatljivijih lica francuskog filma. Međutim, kako su godine prolazile, Delon je postao introvertan, prestao je slaviti rođendane i povukao se iz društvenog života zbog zdravstvenih problema i depresije.

U svojim izjavama, Delon je delio svoje duboke misli o ljubavi, životu i umetnosti. Njegove reči odražavaju kompleksnost njegove ličnosti, ističući ljubav prema strasti, umetnosti i deci. Njegova iskrenost o životu, ljubavi i starenju dodatno su oblikovali njegovu legendarnu sliku.U zaključku, Alen Delon ostaje ne samo velikan francuskog filma već i kompleksna ličnost koja je živela život punim plućima, ostavljajući neizbrisiv pečat na svetu umetnosti i zabave.