Uvidi dr. Solakovića rasvjetljavaju značaj održavanja zdravog načina života i potencijalne posljedice zanemarivanja vlastite dobrobiti. Od iznimne je važnosti dati prioritet nutritivnim prehrambenim navikama i usvojiti zdrav način života kako bi se smanjila mogućnost razvoja raznih bolesti, uključujući moždani i srčani udar. Dodatno, dr Solaković je istakao uticaj seksualnih odnosa na rizik od ovih bolesti.

On je pojasnio da su žene koje prolaze kroz menstruaciju, proces praćen proizvodnjom estrogena, zaštićene od ateroskleroze i srčanih udara. Ipak, kako žene prelaze u menopauzu i svjedoče o smanjenju lučenja hormona, posebno estrogena, njihova osjetljivost na aterosklerozu postaje uporediva s onom kod muškaraca. Jedna efikasna metoda za postizanje ravnoteže u podložnosti bolesti između muškaraca i žena je primjena strategija izjednačavanja rizika.

U nedavnom intervjuu za Hayat media BIH, dr. Solaković je rasvijetlio alarmantne rizike od moždanog i srčanog udara, posebno ističući uticaj starosti na ova stanja. Proces propadanja krvnih sudova, poznat kao ateroskleroza, počinje od trenutka rođenja i postepeno se pogoršava kako osoba stari. Sa starenjem, nivo holesterola u telu raste, a krvni sudovi podležu daljoj degradaciji, čineći pojedince podložnijim raznim bolestima. U nastojanju da se suzbije proces starenja posebno kod žena, područje medicinske nauke ima za cilj da ublaži rizik propisivanjem tableta estrogena.

Međutim, “ovaj pristup je, nažalost, doveo do negativnih posljedica, što je dovelo do nevjerovatnih 50% porasta incidencije raka materice među pacijentima.” – naveo je on. Kako bi se pozabavili ovim gorućim problemom, medicinski stručnjaci sproveli su sveobuhvatno istraživanje istražujući potencijalne prednosti dvostruke hormonske terapije. U suštini, žena od 50 godina će izgledati kao 57 godina. Za razliku od muškaraca, žensko tijelo je biološki pripremljeno za oplodnju i njihov metabolizam i tjelesne funkcije već su započeli s početkom menstrualnog ciklusa.