U određenom razdoblju povijesti Čolići su imali status knezova i upravljali selom. Dok je Zdravko Čolić nadaleko poznat kao Bosanac zbog svog rođenja u Sarajevu, malo ljudi shvaća da je on zapravo pravi Hercegovac. Vrijedi istaknuti da je Čolino obiteljsko podrijetlo hercegovačko, s ovih prostora su mu i majka i otac.

  • Dok je Čola često spominjao Trebinje, Stolac i Trebinjsku šumu, nikada nije ulazio u obitelj Vlahovića po ocu. Čolići su porijeklom iz Vlahovića, prostranog sela udaljenog 15 kilometara od Ljubinja. Na svom vrhuncu, Vlahovići su se mogli pohvaliti uspješnom zajednicom s tisućama stanovnika, školom i crkvom.

Danas su se u ovo selo vratili tek rijetki, među njima i Milivoje Čolić (48). Zdravkova loza predaka može se pratiti do velebne kamene kuće u kojoj su rođeni njegov otac Vlado i djed Dušan. Prema riječima Milivoja, koji je tu informaciju otkrio lokalnim medijima, obitelj Čolić nekada je nosila cijenjenu titulu knezova i upravljala selom. Pokazujući prema kući, Milivoje ponosno konstatira: “Ovdje je rođen Vlade.

  • Kao što vidite, to je turska gradnja. Baš u ovoj kući je stanovao knez sela. Iz te obitelji je vaš Čola, potomci posljednji knez sela bili su vladajući knezovi. Knežev stan nalazio se na mjestu gdje su boravili Turci, s ulazom s gornje strane, dok je u donjem dijelu bila smještena stoka, a na gornjem katu je spavalo stado. Zdravkov pradjed Šćepan obnašao je cijenjenu dužnost posljednjeg kneza Čolića.

Čola, iako nije rođen u ovoj kući, posjetio je jednom prije desetak godina s bratom. Djed mu se preselio u Topolovac, a otac Vlado služio je u policiji u Sarajevu. Milivoje izražava sumnju, kaže: “Po meni, nisam siguran ni da Zdravko vjeruje da je odavde”, nakon čega slijedi osmijeh. Zatim nastavlja: „Svi naši Čolići, pa i oni koji su izbjegli, napustili su kuću u kojoj je knjaz stolovao.

  • Nisu samo Čolići, nego svi iz sela Turaka u Crnoj Gori. Po povratku su primijetili da su vrata kuća, poznata kao “odškrinuta”, bila je odvedena iz Bitulje, muslimanskih sela, na kraju su se vratili i vratili Milivoje, ispunjeni svojom baštinom. Odveo nas je do svog kuma Milovana Popare i njegove supruge Mileve, koji su nas srdačno dočekali u Ljubinju, Milivojev stariji ujak, koji je posjedovao britak um i besprijekorno pamćenje, ispričao nam je da poznaje Zdravkovog oca Vladu od njihove djece poznanstvo prethodi kolonizaciji Čolića 1946. godine, zaključio je Milivoje.

BONUS TEKST:

Celulit, stanje koje karakterizira prisutnost neravne i neravne kože, obično se manifestira na bedrima, bokovima, stražnjici i trbuhu. Ovaj kozmetički problem prevladava među ženama, iako može pogoditi i određene muškarce. Ispod je opsežan pregled celulita: Celulit se može pripisati raznim uzrocima, a jedan od njih je genetika. Genetski sklop pojedinca može značajno pridonijeti nastanku celulita.

Čimbenici poput strukture kože, raspodjele masti i cirkulacije mogu biti pod utjecajem nasljedne predispozicije, što u konačnici utječe na vidljivost celulita. Na stvaranje celulita utječu različiti hormoni, uključujući estrogen, inzulin, noradrenalin, hormone štitnjače i prolaktin. Estrogen posebno igra značajnu ulogu u razvoju celulita. Osim toga, drugi hormoni poput inzulina, noradrenalina, hormona štitnjače i prolaktina također su povezani s nastankom celulita.

Prisutnost celulita može se pripisati sjedilačkom načinu života, nezdravim prehrambenim navikama i pušenju. Prehrana bogata masnoćama, ugljikohidratima i soli, a bez vlakana, može pridonijeti stvaranju celulita. Kada je unos tekućine nedovoljan, dehidracija može pogoršati vidljivost celulita jer voda igra ključnu ulogu u uklanjanju toksina iz tijela i poboljšanju cjelokupnog izgleda kože. Dok se celulit može pojaviti kod osoba različite težine, vidljivost celulita ima tendenciju povećanja s viškom tjelesne masnoće.

Stvaranje celulita nastaje izbočenjem masnih stanica kroz vezivno tkivo ispod kože, što rezultira stvaranjem neravnih kvržica. Celulit se može kategorizirati u različite faze. Celulit se može kategorizirati u dvije razine: blagu i umjerenu. Blagi celulit uočljiv je tek kada se koža pritisne.

S druge strane, umjereni celulit postaje vidljiv kada stojite, ali nestaje kada ležite. Tretman celulita potreban je kod težih oblika celulita koji su vidljivi u svim položajima. Iako ne postoji konačni lijek za celulit, postoje različiti tretmani koji mogu učinkovito smanjiti njegovu vidljivost. Privremeno poboljšanje izgleda kože može se postići korištenjem kozmetičkih proizvoda poput krema i losiona koji su prožeti kofeinom, retinolom ili drugim aktivnim sastojcima.