Nakon što je saznao tragičnu vijest, kolega se oglasio šokantnom objavom… U nedjelju je tragična prometna nesreća odnijela život Rubber Pavitre Hajaram, koja je imala 53 godine. Pavitra je tragično izgubila život neposredno nakon teških ozljeda zadobivenih u mučnoj nesreći.

  • Automobil je oteo kontroli, zabio se u pregradu, a zatim se desnom stranom sudario s nadolazećim autobusom. Nesreća je nanijela Pavitri teške ozljede, što je u konačnici dovelo do njezine prerane smrti na mjestu događaja.

Izražavajući duboku tugu na društvenim mrežama, Samip Ačaria, kolega pokojne glumice, teško se nosi s gubitkom. Glumac je izrazio čuđenje nakon što ga je probudila vijest o vašem odlasku. Zaista je izvanredan. Ti, prva majčinska figura koja krasi ekran, zauvijek ćeš imati jedinstveno mjesto u njihovom srcu.

BONUS TEKST:

Štitnjača, žlijezda u obliku leptira, nalazi se na prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice. Njegova primarna funkcija uključuje regulaciju metabolizma, proizvodnju hormona i cjelokupno održavanje dobrobiti osobe.

Štitnjača proizvodi dva primarna hormona koji reguliraju rad štitnjače. Kontrolirajući tjelesnu iskorištenost energije, hormoni tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) reguliraju brzinu metabolizma. Osim toga, utječu na razne tjelesne funkcije, uključujući: Hipofiza, smještena u mozgu, ima ključnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, srčanog ritma, rasta i razvoja, kao i funkcije štitnjače.

Ova mala žlijezda oslobađa hormon koji stimulira štitnjaču (TSH), koji potiče štitnjaču da stvara hormone T3 i T4. Poremećaji štitnjače mogu nastati zbog različitih čimbenika, poput genetske predispozicije, autoimunih bolesti, nedostatka joda ili infekcija. Sljedeći su glavni poremećaji povezani sa štitnjačom: Hipotireoza se javlja kada štitnjača ne proizvodi dovoljnu količinu hormona, dok hipertireozu karakterizira prekomjerna proizvodnja hormona štitnjače.

Stanje poznato kao guša ili guša odnosi se na povećanje štitnjače, rezultat koji može proizaći iz nedostatka joda ili raznih drugih čimbenika. Unutar štitnjače također se mogu razviti male kvržice koje se nazivaju čvorići štitnjače. Rak štitnjače odnosi se na rast malignih tumora unutar tkiva štitnjače. Hipotireoza Simptomi: Umor Debljanje, nepodnošljivost hladnoće i suha koža i kosa uobičajeni su simptomi koji se mogu pojaviti.

Zatvor Depresija Uzroci: Liječenje hipertireoze uključuje rješavanje Hashimotovog tireoiditisa, autoimune bolesti, kao i nedostatka joda. Liječenje: Jedan primjer hormonske nadomjesne terapije je uporaba levotiroksina. Hipertireoza Simptomi: Postizanje mršavljenja Nervoza Ritmično lupanje srca. Znojenje Drhtanje Povećana osjetljivost na povišene temperature Uzroci: Toksikološka nodularna struma je oblik Gravesove bolesti, autoimunog stanja.

Tiroditis Liječenje: Radioaktivni jod i antitiroidni lijekovi metode su koje se koriste za liječenje poremećaja štitnjače. Kirurgija Proces dijagnosticiranja bolesti štitnjače obuhvaća: Razine TSH, T3 i T4 u krvi mjere se krvnim pretragama, a veličina i struktura štitnjače procjenjuju se ultrazvukom štitnjače. Procjena funkcije štitnjače može biti potpomognuta scintigrafijom štitnjače, testom koji koristi radioaktivne materijale.

Kada postoji sumnja na rak, može se provesti biopsija kako bi se dobio uzorak tkiva štitnjače za mikroskopski pregled. Održavanje zdravlja štitnjače prevencijom je ključno. Jedan od načina da se to postigne je održavanje uravnotežene prehrane koja uključuje odgovarajuće količine joda, selena i cinka. Također je važno podvrgavati se redovitim liječničkim pregledima, posebno za osobe s obiteljskom poviješću poremećaja rada štitnjače.

Pažljivim praćenjem simptoma moguće ih je rano prepoznati i odmah započeti s liječenjem, čime se smanjuje rizik od težih komplikacija. Preporučljivo je biti oprezan pri konzumiranju goitrogene hrane, poput sirove soje, kupusa i brokule, jer prekomjerni unos može potencijalno utjecati na funkciju štitnjače.

Zaključak Optimalno zdravlje uvelike se oslanja na pravilan rad štitnjače, koja je odgovorna za regulaciju metabolizma i opće dobrobiti. Poremećaji štitnjače mogu uvelike utjecati na kvalitetu života; međutim, pravovremena identifikacija i liječenje mogu učinkovito upravljati većinom ovih stanja. Kako biste očuvali svoju dobrobit, od presudne je važnosti pratiti sve simptome i redovito se podvrgavati procjeni funkcije štitnjače.