Kako napredujemo kroz faze života, snaga naših kostiju postepeno opada, što predstavlja značajnu prepreku kada je u pitanju održavanje optimalnog blagostanja, posebno za one koji imaju šezdeset godina ili više. Shodno tome, pridržavanje ovih preporuka za očuvanje zdravlja kostiju može ponuditi neprocjenjivu podršku i potencijalno promijeniti način na koji trenutno živite. Date informacije će biti nastavljene nakon oglasa. Za početak, skidanje nepotrebnih kilograma je ključno jer nošenje dodatne težine može imati štetne utjecaje na skeletni sistem, posebno na donje udove.

S druge strane, manjak kilograma jednako je štetan za zdravlje. Osobe koje teže manje od 49 kg suočavaju se s povećanom sklonošću razvoju osteoporoze. Da biste poboljšali svoju rutinu ishrane, preporučuje se i smanjenje redovnog unosa proteina. Preporučena količina proteina za unos je 1 gram za svaki kilogram tjelesne težine. Međutim, mnogi ljudi prevazilaze ovu preporuku i zapravo konzumiraju duplo veću količinu, što može imati negativne posljedice po zdravlje.

Prekomjerna konzumacija proteina uzrokuje povećanje količine kalcija koji se izlučuje urinom, što u konačnici utječe na zdravlje naših kostiju. Kada je riječ o mineralima, ključno je biti oprezan i poduzeti potrebne mjere. Posebno je važno voditi računa o unosu natrijuma i fosfora, jer količina ovih minerala direktno utiče na apsorpciju kalcijuma. Preporučuje se umjereno konzumiranje soli i izbjegavanje prekomjerne konzumacije hrane bogate fosforom, poput gaziranih pića.

Sol i fosfor mogu ometati apsorpciju kalcija, što može biti štetno za zdravlje naših kostiju.  Neke biljne namirnice imaju nisku stopu apsorpcije od samo 5%, dok određene namirnice bogate vitaminom D, poput mlijeka, mogu imati stopu apsorpcije i do 30%. Kako bi spriječila osteoporozu, Svjetska zdravstvena organizacija općenito predlaže dnevni unos od 1.000 do 1.500 mg kalcija za zdrave odrasle osobe, uzimajući u obzir različite faktore poput spola, starosti, trudnoće i drugih razloga.