Verica Rakočević, rođena 23. travnja 1948. u Podujevu, cijenjena je srpska umjetnica koja trenutno živi i radi u Beogradu. Njen izvanredan put doveo ju je do velikog uspjeha kao modne dizajnerice. Prije nego što se otisnula u modnu industriju, dragocjena znanja stekla je kao stjuardesa u JAT-u i kao arhivist u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

  • Godine 1979. napravila je značajan korak naprijed otvorivši vlastiti butik u gradu. Kako joj je ugled rastao, organizirala je nekoliko intimnih modnih revija koje su privukle pažnju hotela Hayat, koji joj se obratio da dizajnira njihove uniforme. Nošena neutaživom žeđu za znanjem, Verica se posvetila proučavanju modne literature, često posvećujući i do 20 sati dnevno usavršavanju svog zanata.

Godine 1997. “VR Company” osnovala je Verica Rakočević, koja je predstavila mirise “VR” i “Energy”, kao i kremu za lice pod nazivom “VR 24h.” Samo dvije godine kasnije, 1999. godine, službenim otvaranjem dizajnerskog studija “Verica Rakočević” zakoračila je u svijet visoke mode. Njezin izniman talent i bezgranična kreativnost brzo su privukli pozornost prestižnih modnih kuća, što je dovelo do suradnji i niza sjajnih modnih revija održanih u gradovima poput Milana, Los Angelesa, Moskve, Sankt Peterburga, Atene, Soluna, Dubaija i mnogih drugih. Verica Rakočević redovita je sudionica cijenjenog “Tjedna visoke mode” u Rimu.

Iste godine priredila je zapaženu modnu izložbu na Španjolskom trgu, smještenom u srcu talijanske prijestolnice. Manifestacija je napravila troškove od ukupno 150.000 maraka. Kako bi financirala svoje ambiciozne poslovne pothvate, donijela je tešku odluku da proda svoj prostrani stan od 250 četvornih metara, oslanjajući se na silnu odlučnost i snalažljivost. S namjerom da znatno uloži u posao, upotrijebila je gotovo svu zaradu, uključujući i prihod od prodaje prijašnjeg stana od 150 četvornih metara.

Nepokolebljiva strepnja Verice Rakočević u pogledu mogućeg budućeg invaliditeta nedvojbeno ju tjera da posveti više resursa svojoj sveukupnoj dobrobiti, što rezultira pojačanim fokusom na redovitu tjelesnu aktivnost i očuvanje vitalnosti. Ulazeći u osmo desetljeće, Verica Rakočević, vizionarka koja stoji iza svega, otvoreno prepoznaje ovu ključnu prekretnicu na svom putu.

Kako se u ožujku približavam dobi od 76 godina, moja je najveća briga izbjeći da postanem ovisan o drugima. Prioritet su mi i tjelesna aktivnost i hranjiva prehrana kako bih održao svoju autonomiju i spriječio bilo kakvo opterećivanje onih oko sebe. Srećom, još uvijek se mogu baviti trčanjem, radom i stvaranjem brojnih ideja unutar svoje profesije, a sve to pripisujem milosti više sile. Moje kognitivne sposobnosti ostaju oštre, što mi omogućuje da radim svojim optimalnim kapacitetom. Ove osjećaje Verica je iznijela u razgovoru sa Snežanom Dakić za Hype.

U razgovoru sa Snežanom Dakić, Verica je ispričala detalje o svom treningu. Tri dana u tjednu posvećuje treninzima u gradu, dok u ljetnim mjesecima utjehu pronalazi u svom vrtu. Unutar ovog mirnog prostora, Verica se bavi raznim aktivnostima, uključujući brigu o vrtu, pripremu obroka, pranje suđa i nježno ručno pranje predmeta koji se ne mogu staviti u perilicu rublja. Iako je Verica priznala da prima ograničenu pomoć u kućanskim poslovima, samo jednom u dva tjedna, njezina sposobnost da savlada strah kroz svakodnevne poslove postala je izvor inspiracije za brojne žene. Njezina sposobnost pomicanja granica, kako u smislu estetike tako i njezinog profesionalnog bavljenja, visoko je cijenjena.

(17) Verica Rakocevic: Vezbam da ne bih nikome bila na teretu! #vericarakocevic #snezanadakic #malestvari – YouTube