Čuveni rtanjski čaj, za koji mnogi vjeruju da je mješavina raznih biljaka koje rastu na istočnim padinama karpatsko-balkanske planine Rtanj u Srbiji, u blizini Boljevca, prvenstveno se povezuje s jednom biljkom koja se obično naziva vrijeskom ili čubarom. gorska metvica).

Iz obitelji Lamiaceae u Gorskom kotaru i na Velebitu uspijeva velikocvjetna gorska metvica, poznata i kao velikocvjetna salata (lat. Drymosiphon grandiflorus, sin. Clinopodium grandiflorum). Ova biljka, koja doseže maksimalnu visinu od 60 cm, vrlo je cijenjena u hortikulturi i tradicionalnoj medicini. Njegovi živahni ružičasti cvjetovi ispuštaju miris koji podsjeća na metvicu. Listovi ovalnog oblika, duljine između 3 i 8 cm i širine do 5 cm, imaju nazubljen rub. Značajno je da su svi dijelovi biljke ukrašeni kratkim dlačicama. Uzgajana zbog svoje estetske privlačnosti i kulinarske upotrebe, ova se biljka može pronaći u vrtovima diljem Europe i Sjeverne Amerike.

Ima dugu povijest korištenja u grčkoj narodnoj medicini, a koristi se čak i za pripremu čaja u Francuskoj, točnije u regiji Aubrac. Njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u 16. stoljeću u Njemačkoj, gdje se uzgajao. Naime, ova biljka sadrži značajne količine mentona i pulegona, dok se njeno eterično ulje može pohvaliti geraniolom, citronelolom i linalolom. Od 1576. godine sorta Variegata njeguje se zbog svoje ukrasne vrijednosti. Listovi imaju ugodan miris i imaju svojstva koja potiču znojenje i pomažu u izbacivanju sluzi. Čaj dobiven od ovih listova koristi se u liječenju žutice, živčanih bolesti i grčeva mišića. Nadalje, primjena toplog obloga od ovih listova može učinkovito ublažiti tegobe povezane s modricama i reumatskim bolovima.

Ova moćna biljka, koja se u botanici naučno naziva Satureja montana, primarni je sastojak čuvenog rtanjskog čaja. Prema raznim pričama, vjeruje se da su turski osvajači donijeli ovu izvanrednu biljku u naše krajeve. Opsežan katalog njegovih ljekovitih svojstava uključuje ublažavanje menstrualnih problema, pružanje dobrobiti osobama s dijabetesom, pomoć kod problema s prostatom, pročišćavanje dišnog sustava, liječenje urinarnih infekcija i ublažavanje nesanice. U današnje vrijeme veliki je naglasak na njegovanju biljke do te mjere da je masovno skupljanje i berba vrijeska zabranjena zbog njegovog znatnog smanjenja.

To je izravan rezultat izvanrednog utjecaja ove biljke na dobrobit ljudi. Biljka posjeduje brojna ljekovita svojstva, nudeći olakšanje za različita stanja. Rtanjski čaj poznat je po izuzetnoj djelotvornosti u liječenju respiratornih i probavnih tegoba. Osobe koje pate od kroničnog kašlja, astme, bronhitisa i sličnih tegoba okreću se Rtanjskom čaju kao sredstvu za ublažavanje simptoma. Utvrđeno je da redovna konzumacija Rtanjskog čaja, prema preporučenoj recepturi, pomaže kod probavnih smetnji, proliva i nadutosti. Osobe s kardiovaskularnim problemima okreću se Rtanjskom čaju kao sredstvu za očuvanje zdravlja srca, očuvanje integriteta krvnih žila, smanjenje razine LDL kolesterola i regulaciju krvnog tlaka.

Za pripremu Rtanjskog čaja jednostavno pomešajte jednu supenu kašiku biljke rtan čaj sa šoljom (200 ml) kipuće vode. Nakon što pokrijete posudu, ostavite smjesu da odstoji 10-15 minuta. Nakon isteka vremena procijedite čaj i pijte po šalicu tri puta dnevno prije jela. Ne samo da je ovaj čaj divan napitak, već se može koristiti i kao začin za razna riblja ili mesna jela. Napomena Sigurnost konzumiranja zelenog čaja tijekom trudnoće još nije znanstveno utvrđena. Kao i svaka druga botanička tvar, može izazvati neželjene učinke. Ovaj oprez odnosi se na žene koje doje, što sugerira da bi bilo preporučljivo odlučiti se za nježnije alternative čaju tijekom trudnoće ili dojenja. Ukoliko vaša deca imaju probleme sa stomakom ili disajnim putevima, savetuje se da razmislite o upotrebi Rtanjskog čaja. Međutim, važno je napomenuti da se ovaj čaj ne smije davati dojenčadi. Prije uvođenja Rtanjskog čaja u svoju djecu, važno je posavjetovati se s pedijatrom.