Uobičajene su rasprave o najefikasnijem korištenju bojlera i njihovom utjecaju na finansije. Tema bojlera i njihove potrošnje energije je stalno aktuelna, a mišljenja se razlikuju o tome da li je ekonomičnije držati bojler da radi neprekidno ili ga aktivirati samo po potrebi. Neki tvrde da je održavanje konstantnog stanja topline u bojleru efikasnije jer zahtijeva samo malu količinu vode za zagrijavanje. S druge strane, drugi tvrde da je poželjno uključiti bojler samo kada se ukaže potreba.

Rašireno je zabluda da je ostavljanje bojlera uključenog tokom dana i noći isplativije. Na kraju krajeva, optimalni pristup varira u zavisnosti od broja osoba koje žive u domaćinstvu. Za one koji su samci ili u paru, praktičnije je uključiti bojler po potrebi kako bi uštedjeli na troškovima energije. Suprotno tome, u domaćinstvima sa značajnim brojem korisnika, često je zgodnije održavati bojler neprekidno uključenim, jer nekome u domaćinstvu može biti potrebna topla voda u bilo kom trenutku.

Svrha bojlera je važan faktor koji se mora uzeti u obzir kada odlučujete kako ga koristiti. Ako se bojler koristi samo za tuširanje, logično bi bilo da ga uključite samo povremeno. Međutim, ako je bojler model visokog protoka koji se koristi i za kuhinjske potrebe, bilo bi praktičnije držati ga uključenim s prekidima jer bi ga rijetko trebalo isključiti, tvrde stručnjaci.

Osim toga, pitanje kada bojler troši najmanje električne energije ostaje misterija na koju tek treba odgovoriti. O ovom pitanju se često raspravlja u različitim oblicima komunikacije, kao što su online forumi, društvene mreže i diskusije uživo, ali konačan odgovor nije pronađen. Postoje različita mišljenja o najefikasnijem pristupu upravljanju kućnim bojlerom.