Vjerovanje o utjecaju karme na osnovu godine rođenja je široko rasprostranjeno, zajedno s vjerovanjem da može baciti svjetlo na nečiju fazu reinkarnacije. Pozivajući se na pruženu kartu, pojedinci mogu identificirati svoju godinu rođenja i odgovarajući broj koji predstavlja njihovu karmu. Ova brojčana vrijednost pruža uvid u karmu koja će oblikovati njihov životni put, kao i smjernice kako je ispraviti i poboljšati.

Pojedince sa brojem karme 1 karakteriše inherentan nemir. Oni imaju tendenciju da pokažu prilagodljivost u različitim situacijama, iako često naginju pesimističkom gledištu. Preuzimanje inicijative da dovedu do promjene nije njihova jača strana, i iako spolja mogu izgledati ljubazni i prijemčivi, iznutra posjeduju tvrdoglavost sličnu onoj kod djeteta. Kao rezultat toga, osobe s karmom broj 2 imaju tendenciju da doživljavaju česte promjene raspoloženja i napade depresije. Uprkos tome što nisu inherentno romantični, poseduju duboku čežnju za ljubavlju i druženjem.

Poznati po svojoj ljubaznosti i neagresivnosti, pokazuju pedantnu prirodu koja se proteže i do najsitnijih detalja u njihovom radu. Međutim, njihova podobnost za rukovodeće pozicije je ograničena. Tipično, njihove glavne godine spadaju u starosnu dob od 45 do 47 godina. U romantičnim vezama pokazuju izuzetan nivo pažnje prema svom partneru, vođeni više emocionalnim impulsima, a ne logičnim rasuđivanjem. Uprkos postizanju zrelosti i nezavisnosti u ranoj fazi, pojedinci ovog tipa ličnosti održavaju mladalački i optimističan izgled.

Posjeduju prirodno pozitivno raspoloženje, ali njihova nefleksibilnost i netolerancija prema promjenama mogu predstavljati izazove u njihovim interakcijama s drugima. Prihvatanje i prilagođavanje promjenama pokazuje se kao borba za njih. Optimalno u pogledu starosti, napreduju između 34. i 38. godine. Često žive u sadašnjem trenutku, skloni su previdjeti važnost budućeg planiranja. Finansijski, njihova sreća je uglavnom povoljna, a broj 4 ima značaj u njihovim životima.