Ljubica Jović, poznata i kao jugoslovenska Marija Šel, kako su je često zvali u počecima njene karijere, odmah je osvojila srca publike svojim raskošnim talentom u prvoj glavnoj ulozi na filmskom platnu, što je odmah privuklo pažnju kritičara koji su predvideli da će postati jedna od najzapaženijih glumica na našim prostorima. Njena prirodna harizma i visok nivo inteligencije bili su njeni najjači aduti.

  • Poziv glumice nije bio san koji sam sanjala kao devojka. Za mene je pozorište postalo fascinantno već nakon prvog susreta s njim. Želela sam da razvijem svoj autentični stil i da ne budem kopija nikoga – izjavila je Ljubica kada je stupila na scenu glumačkog sveta.

Od uloge u filmu “Pukotnina raja” do danas, Ljubica je izgradila impresivnu karijeru i i dalje aktivno radi u devetoj deceniji života. U proteklim godinama, imali smo priliku da je vidimo u serijama poput “Kud puklo da puklo”, “Ponos Ratkajevih” i “Najbolje godine”, dok je u vreme bivše Jugoslavije ostvarila uloge u serijama kao što su “U registraturi”, “Fiškal”, “Gorčina u grlu” i mnogim drugim TV produkcijama šezdesetih i sedamdesetih godina. Na pozornici je takođe postigla izuzetne uspehe, svaki njen izlazak pred publiku dočekan je ovacijama.

  • Prošla sam kroz sve faze razvoja televizije, od samih početaka 1956. godine, kada su sve emisije bile emitovane uživo. To je zahtevalo temeljne pripreme i savršeno poznavanje teksta, kao i precizno pozicioniranje pred tri kamere. U to vreme, sve emisije i serije bile su snimane isključivo u crno-beloj tehnici. “U registraturi” je bila prva serija snimljena u koloru. Dakle, promene do danas su ogromne. Ali, ja ću nastaviti da glumim dokle god me budu tražili – istakla je.

  • Rođena je u Banjaluci 20. aprila 1936. godine, a kasnije je pohađala Gimnaziju u Karlovcu. Prvu ulogu ostvarila je u Omladinskom studiju Karlovačkog kazališta, tumačeći Majku Til u predstavi “Plava ptica”. Nakon toga, studirala je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, postavši potom članica Zagrebačkog dramskog kazališta.

Kada je reč o njenom privatnom životu, Ljubica se prvi put udala još kao studentkinja, izgovorivši sudbonosno “da” voditelju Saši Zalepuginu, a nakon toga je kratko bila udata za jednog muzičara. Zatim, 2005. godine, zaljubila se u Fedora Capeka, čoveka kojeg je poznavala još iz studentskih dana. Njihova ljubav bila je očigledna, s obzirom na to da je Ljubica odlučila da se uda po treći put, i to u 69. godini.

Iako nisu imali dece, Ljubica gleda na Fedorovu unuku kao na svoju, uživajući u ulozi bake. Danas žive blizu Ciriha.

BONUS TEKST

Da biste produžili miris vašeg parfema ili toaletne vode, postoje neki trikovi koje možete primeniti:

Hidratacija kože: Nanesite parfem na hidriranu kožu. Suva koža može apsorbovati miris brže, što znači da će miris i brže nestati. Stoga, nakon tuširanja, nanesite losion ili neki drugi hidratantni proizvod pre nanošenja parfema.

Nanesite na tačke pulsa: Parfem nanesite na tačke gde puls brže cirkuliše, kao što su unutrašnji delovi zapešća, iza ušiju, na vratu, iza kolena i na unutrašnjim delovima lakta. Toplota kože na ovim područjima pomaže da se parfem ravnomerno rasporedi i duže traje.

Slojevito nanošenje: Upotrebite proizvode iste linije (gel za tuširanje, losion za telo, parfem) kako biste slojevito nanosili miris. Ovo pomaže u očuvanju mirisa tokom dužeg vremenskog perioda.

Čuvajte parfem na pravilan način: Čuvajte bočicu parfema dalje od svetlosti i toplote, po mogućstvu na hladnom i tamnom mestu. Svetlost i toplota mogu promeniti hemijske sastojke parfema, što može dovesti do promene u mirisu.

Nanesite parfem na odeću: Parfem možete naneti i na odeću, ali budite oprezni jer neki sastojci parfema mogu ostaviti fleke na tkanini. Preporučuje se da prvo testirate na manjem delu tkanine kako biste bili sigurni.

Koristite parfem u obliku ulja: Parfem u obliku ulja može trajati duže na koži jer se sporije apsorbuje u pore i sporije isparava u odnosu na alkoholne formule.

Upotrebite bešavne maramice: Nanesite kap parfema na bešavnu maramicu i stavite je u fioku sa odećom ili u torbu kako bi vaša odeća mirisala sveže tokom celog dana.

Pomoću ovih saveta možete produžiti trajanje vašeg omiljenog mirisa i uživati u njemu duže.