Tvrtka Douglas Eliman s ponosom objavljuje da je jedna od najstarijih vila u New Yorku nedavno promijenila vlasnika u zadivljujućoj transakciji vrijednoj nevjerojatnih 50 milijuna dolara u gotovini. Ovo povijesno imanje, prvotno kupljeno od strane Jugoslavije davne 1946. godine, sada je u vlasništvu pet država nasljednica SFR Jugoslavije, a prodaja je finalizirana uz posredovanje vrlo uspješnog brokera suradnika, Tristana Harpera iz tvrtke Douglas Elliman Real Estate.

Tristan Harper, poznat po iznimnim rezultatima, uspješno je zaključio prodaju ove izuzetne vile od vapnenca smještene na Petoj aveniji na Manhattanu. Dvorac Josipa Broza Tita, kako je poznato ovo velebno imanje, stekao je svoje mjesto u povijesti Manhattana. Impresivna cijena od 50 milijuna dolara odražava prestiž i povijesni značaj ove rezidencije koju su koristile pet država nasljednica Jugoslavije.

Kupac, koji je stekao ovaj izuzetan dio povijesne baštine New Yorka, preuzeo je odgovornost za sve troškove zatvaranja transakcije, uključujući poreze na prijenos i brokerske naknade. Ovo veličanstveno imanje, koje datira iz 1903. godine, s arhitektonskim potpisom Warrena i Wetmorea, prostire se na 20.000 četvornih metara. Njegova lokacija preko puta Central Parka dodatno naglašava njegov prestiž, pružajući prekrasan pogled na Midtown i West Side.

Ova impozantna vila, koja se sastoji od devet razina s ukupno 32 prostrane sobe i 12 luksuznih kupaonica, zadržala je veći dio svojih izvornih obilježja. Veliki trud uložen je u očuvanje detalja poput francuskih tapiserija iz 18. stoljeća, kamina, ručno izrezbarenih balustrada od talijanskog mramora, boiserie od zlatnih listića, ručno oslikanih stropova i obloge iz povijesnih francuskih dvoraca.

Dvorana, koja se prostire na dva kata s impresivnim stropovima od 34 stopa, dodatno je obogaćena svjetlarnikom. Nakon razlaza Jugoslavije tijekom 1990-ih, vlasništvo nad imanjem prešlo je na pet država nasljednica. Unatoč složenim pregovorima, prodaja je napokon realizirana, ističući ovu nekretninu kao dragocjeni komad povijesne baštine i luksuza u srcu New Yorka.