Prema narodnom vjerovanju, tetka poznatog bosanskohercegovačkog pjevača Halida Bešlića posjeduje superiorne pjevačke sposobnosti u odnosu na značajan dio izvođača estrade.

Sa ulaskom u 9. deceniju, Besima Sarajlić izgleda kao mlada od 50 godina i odiše istim nivoom vitalnosti. Ponosno se hvali svojom sposobnošću izvođenja sklekova, što je dokaz njene izdržljive snage. Uprkos suočavanju sa životnim izazovima, Besima ostaje puna energije i zarazne vedrine. Opšte je poznato da tetka Halida Bešlića posjeduje pjevački talenat koji nadmašuje mnoge izvođače u domaćoj estradi.

Niko nije doživeo tako težak život kao moj, ali ja održavam konstantan smisao za humor. Moj svijet se vrti oko muzike, plesa i smijeha. Iako imam 82 godine, još uvijek mogu izvesti 12 sklekova. Kada se moj doktor raspita o mom mladalačkom izgledu, ja jednostavno odgovorim: “Pa, svako veče uživam u parčetu torte sa pekmezom ili kremom, i to mi služi kao večera. I bez greške završavam svoju noćnu rutinu guranja- Ups.” – samouvereno je izjavio Besima.

Općepriznato je da Besima posjeduje superiorne pjevačke sposobnosti u odnosu na značajan dio naših estradnih izvođača. Ona gaji duboku naklonost prema muzici nardona i gaji doživotnu želju da pokaže svoj talenat za pevanje. Zanimljivo je da se ona namjerno suzdržava od izvođenja Khalidovih pjesama, izražavajući ličnu sklonost da to ne radi – „Jednostavno ne uživam pjevati njegove pjesme.

Khalid zapanjujuće liči na svoju tetku i dijeli njenu strast prema pjevanju.

– Teško je reći da li sam univerzalno obožavan, ali kad god posjetim Prijedor, nikad ne propuštam sa sobom ponijeti nešto novca.

Halid je svjestan izuzetnog muzičkog talenta svoje tetke, a prema njenim riječima, čak mu je i davala časove pjevanja.

– Tetka, donelo mi je ogromnu radost da čujem tvoje pevanje. Moram reći, jednako mi je drago što sam pomislio da sam vas možda naučio kako pjevati kad ste bili mladi.

Besima se s izazovima nosi bezbrižnim pristupom, koristeći humor kao mehanizam za suočavanje, i ponosno kaže da je savladala brojne prepreke.

Nakon trijumfa nad mučnim iskustvom izbjeglištva, uprkos njegovoj uznemirujućoj prirodi, uspio sam se izdići iznad srceparajuće stvarnosti gubitka jednog od svoje djece, a drugog zatvorenog u logor. Samo to je za mene poslužilo kao prekretnica. Zbog toga sam svim srcem prihvatio radost i sreću, prepustivši sav svoj moral njihovoj zadivljujućoj privlačnosti. Čak i danas, jednostavna melodija ima moć da me rasplače, svedoči o dubini mog emocionalnog putovanja. Besimin prikaz se završava ovim dirljivim razmišljanjima.