Nedavno su istraživači uspeli da izvade najduže jezgro stene ikada ispod debelog grenlandskog leda, što bi moglo pružiti ključne informacije o brzini topljenja ledenog pokrivača ostrva usled globalnog zagrevanja. Preliminarna analiza ovog jezgra, koje sadrži stene i povezane sedimente, ukazuje na to da je materijal u nekom trenutku u poslednjih tri miliona godina bio izložen vazduhu, što sugerira privremeno otapanje leda iznad njega.STRUČNJACI SU BUŠILI LED NA GRENLANDU, A ONDA SU DOŠLI DO ZAPANJUĆEG OTKRIĆA Ono što su pronašli na dnu ih je šokiralo (VIDEO)

Ovo istraživanje doprinosi rastućem broju studija koje koriste grenlandsku osnovnu stenu kako bi istražile nestabilnost ledenog pokrivača u prošlosti. Jezgro je značajno jer predstavlja prvi materijal takve vrste prikupljen decenijama, a posebno je važno što sadrži više osnovne stene nego ikada ranije ispod grenlandskog leda.

Eli Balter Kenedi, glacijalni geolog Zemaljske opservatorije Lamont-Doerti u Njujorku, koja je predstavila inicijalna otkrića projekta pod nazivom Grindril, ističe da je ovo jezgro izuzetno informativno o izlaganju u prošlosti. Otapanje ledenog pokrivača Grenlanda značajno doprinosi trenutnom porastu nivoa mora, pa su istraživači želeli bolje razumeti prošlost i budućnost ledenog pokrivača.

Projekat Grindril, vredan sedam miliona dolara, koristeći najnoviju opremu, omogućio je izvođenje bušenja kroz 509 metara leda na lokaciji Prudo Doum. Izvađeni materijal, koji uključuje 7,4 metara smrznutog sedimenta i stene, omogućava analizu radioktivnih izotopa, posebno berilijuma-10, koji se proizvodi kada je stena izložena vazduhu i kosmičkim zracima.

Preliminarna analiza ukazuje na visok nivo berilijuma-10, što sugeriše na period od oko 40.000 godina izloženosti vazduhu. Ovo izlaganje moglo je biti kontinuirani događaj ili više epizoda u proteklih nekoliko miliona godina. Kalkulacije istraživača ukazuju da, ako je lokacija Prudo Doum zaista bila bez leda, Grenland bi se morao otopiti dovoljno da doprinese globalnom porastu nivoa mora između 19 i 73 cm.

Iako su ovi nalazi preliminarni i zahtevaju dalja merenja i potvrde, predstavljaju značajan korak u proučavanju prošlih promena na grenlandskom ledenom pokrivaču i njegovom uticaju na nivo mora.