Nedavno su internetom kružile slike čudnih njujorških nebodera. Ove fotografije prikazuju masivne zgrade bez prozora, što izaziva zabrinutost i podstiče rasprave o namjeni ovih struktura i onome što se može sakriti unutar njihovih zidova.

 

 

 

 

Čak je i poznati holivudski glumac Tom Hanks razmišljao o svrsi ovih struktura. On je 2017. godine tvitovao sliku Thomas Streeta 33 u Njujorku i izrazio svoja razmišljanja, rekavši: „Ovo je najneugodnija zgrada koju sam ikada video! Šta bi se moglo dogoditi unutar tih zidova? Prije dvije godine, @e.guidry na TikTok-u, poznat i kao Eric Guidry, pružio je jasno objašnjenje prave svrhe iza zgrada. U tome nema nikakvog zagonetnog ili zagonetnog aspekta.

 

 

 

Telefonske linije su zamršeno povezane. Prema Guidryju u videu, istaknute su brojne zgrade smještene u gusto naseljenim područjima širom zemlje, uključujući zgradu bez prozora u San Francisku, jednu u New Yorku, drugu u Čikagu i još jednu u Austinu. Kako se to dešava, čitave zgrade su integrisane u AT&T-ovu opsežnu mrežu dugih linija. U eri prije digitalne telefonije, telefonski razgovori su se oslanjali na fizičko povezivanje linija između dvije osobe na oba kraja poziva. To je zahtijevalo korištenje glomaznih komutacijskih čvorova. 22160e6b-5d6a-4db7-99ce-afd4eb0a0db7 Većina objekata koje sam predstavio podignuta je tokom 1970-ih ili ranije.

 

 

 

 

Shodno tome, nisu im bili potrebni ljudski operateri. Nadalje, s obzirom da je oprema koja se koristila bila indiferentna prema prisutnosti rasvjete, donesena je odluka da se izostavi ugradnja prozora“, objasnio je on. Internet je bio uznemiren daljim detaljima koje je iznio u vezi sa strukturom. Visoka struktura koja se nalazi u ulici Thomas 33 poznata je po neuporedivim nivoima sigurnosti. Ova zgrada je opremljena obilnim zalihama neophodnih resursa kao što su plin, voda i struja, koji mogu izdržati do dvije sedmice bez vanjske podrške. Prema izvješćima, ova zgrada bi čak mogla u određenoj mjeri izdržati atomsku eksploziju. Iako je većina komunikacijskih tehnologija digitalizirana i dostupna putem pametnih telefona, ova zgrada i dalje igra značajnu ulogu u održavanju mrežne i internetske infrastrukture, kako je objasnio izvor.