U rano proljeće nalazi se najzdraviji oblik koprive koju su naši preci generacijama koristili zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti. U kombinaciji s medom ili čak s dodatkom limuna ako je poželjno, ova mješavina nudi niz korisnih svojstava za naše tijelo. Vrijedno je educirati se o mogućim dobrobitima uključivanja ovih prirodnih sastojaka u našu prehranu i kao lijekove za razne bolesti.

Kada tijelu nedostaje dovoljan broj zdravih crvenih krvnih stanica (poznato kao anemija), ono nije u stanju učinkovito prenositi kisik do svih tkiva. Hemoglobin, sastavni dio crvenih krvnih stanica, ima presudnu ulogu u ovom procesu. Stoga je željezo neophodno za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Nedovoljna razina željeza u tijelu može dovesti do različitih simptoma, koji u početku mogu biti suptilni i neprimjetni, ali se postupno pogoršavaju kako anemija napreduje. Ovi simptomi uključuju umor, oslabljenu izdržljivost, ošamućenost, hladne ekstremitete, stanjivanje kose, blijedu ili blago žuticu kože i nepravilan srčani ritam. Anemične osobe imaju poteškoće s vidom zbog pojačanog napora srca da kompenzira smanjenu razinu kisika u krvotoku, što rezultira brzim ili nepravilnim otkucajima srca.

Koji su neki lijekovi ili tretmani koji mogu pomoći u upravljanju anemijom?
Osim dodataka prehrani koje preporučuje liječnik i specijalizirane prehrane, uključivanje prirodnih lijekova na bazi koprive može pružiti pomoć u upravljanju anemijom. Ova moćna botanička biljka, koju karakterizira trnovito lišće, može se pohvaliti značajnim sadržajem željeza, uz kalcij, magnezij, kompleks vitamina B, vitamin C, vitamine A, D i K, proteine, jod i bakar.

Imamo recept koji kombinira koprivu i med za stvaranje divnog pripravka. To je imperativ ovog članka, a korisnici koji su isprobali pripravak istakli su njegovo blagotvorno djelovanje. Potrebno je : Količina od 100 grama samljevenog sjemena koprive. Količina meda od 500g. Iscijedite sok iz dva limuna. Priprema : Drvenom kuhačom sjediniti sve sastojke. Ako želite, zatvorite staklenku i dobro je protresite. Nakon toga smjesu stavite u hladnjak na čuvanje. Konzumirajte jednu čajnu žličicu svako jutro prije bilo čega.